Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Så blir startordningen i Eurovisionsfinalen

Från 2016
Uppdaterad 13.05.2016 10:03.
Belgiens Laura Tesoro med dansare
Bild: Andres Putting /EBU

Vi kan se fram emot en sjundundrande Eurovisionsfinal på lördag kväll. Den inleds med Belgiens partylåt What's the pressure och avrundas med Armeniens powerkvinna Iveta Mukuchyan.

Sedan ett antal år tillbaka är det arrangörerna som bestämmer i vilken ordning artisterna i Eurovisionen kommer att uppträda. Tanken är att kvällen ska bli möjligast varierande och att låtar som hör till samma genre inte ska hamna precis efter varandra. Systemet är dock inte okontroversiellt, så gott som varje år anklagas producenterna för att ha favoriserat vissa länder genom att låta dem uppträda sent i finalen, vilket kan vara en fördel eftersom publiken har låten i färskt minne då röstningen inleds.

Å andra sidan finns inga garantier för att den som uppträder sist vinner. I fjolårets Eurovision var det Italiens trio Il Volo som avslutade med Grande Amore och landet fick också mest publikröster av alla. Men Måns Zelmerlöw som uppträtt redan som tionde i finalen fick tillräckligt många juryröster för en seger. I år är dock röstningssystemet förändrat, jurygruppernas och publikens röster är jämnstartka men anges separat, vilket kan bli en större fördel för den artist som fått mest publikröster.

Här kan du läsa mera om det nya röstningsförfarandet.

Efter tisdagens och torsdagens semifinaler har samtliga finalister genom lottdragning placerat sig i antingen den första eller andra halvan av finalfältet. Undantaget är värdlandet Sverige, vars plats avgjordes genom ett separat lottdragning redan i mars. Frans kommer därmed att uppträda som nionde i lördagens final.

I natt slog programmets producenter fast den slutgiltiga startordningen.

– Den andra halvan var mycket lättare, för den hade mycket mer variation. Men det blev bra. Nu känner vi att vi har ett roligt program framför oss och det är riktigt bra låtar, säger tävlingsproducenten Christer Björkman till Svt.se.

Här är ordningsföljden på lördag

 1. Belgien
 2. Tjeckien
 3. Nederländerna
 4. Azerbajdzjan
 5. Ungern
 6. Italien
 7. Israel
 8. Bulgarien
 9. Sverige
 10. Tyskland
 11. Frankrike
 12. Polen
 13. Australien
 14. Cypern
 15. Serbien
 16. Litauen
 17. Kroatien
 18. Ryssland
 19. Spanien
 20. Lettland
 21. Ukraina
 22. Malta
 23. Georgien
 24. Österrike
 25. Storbritannien
 26. Armenien


Finalen av Eurovision Song Contest 2016 sänds på lördag kl 22.00 i TV2, Radio Vega och Yle Arenan.

Diskussion om artikeln