Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Aulis Junes vägrar fortfarande åtgärda Tölöviksvillan

Från 2016
Uppdaterad 16.05.2016 17:17.
Yle Huvudstadsregionen - video: Har du undrat varför en av Tölöviksvillorna ser så fallfärdig ut? - Spela upp på Arenan

Den anrika villan vid Fågelsången i Helsingfors ser fallfärdig ut. Ägaren Aulis Junes tänker fortfarande inte satsa stora pengar på restaureringsarbetet. Inte så länge området saknar skyddsplan.

Vare sig du bor i Helsingfors eller inte har du säkert sett den stora villan som står på en klippa strax före tågens ändstation, det vill säga centralstationen. Hör du till dem som har undrat varför Helsingfors stad låter villan förfalla?

Aulis Junes, ägare till Fågelsångens villa nummer 9.
Bildtext Aulis Junes hoppas att hans villa en dag ska vara ett kultur- och traditionscentrum.
Bild: Yle/Mira Myllyniemi

Svaret är att staden har fört en lång kamp mot ägaren Aulis Junes om tidtabellen för restaureringsarbetet.

Jag tänker inte sätta pengar på något som kan tas ifrån mig när som helst.

― Aulis Junes

Nu har staden sumpat sin chans att åtgärda problemen med tvång. Den snart 80-åriga Junes kommer därför att fortsätta arbetet i sin egen takt, åtminstone fram tills områdets skyddsplan klubbas igenom.

Fågelsångens villa nummer 9 i Helsingfors.
Bildtext Fågelsångens villa nummer 9 byggdes år 1888.
Bild: Yle/Mira Myllyniemi

Fick inte lån för arbetet med villan - satsade på andra projekt

Den långa kampen mot staden har enligt honom aldrig handlat om att han inte skulle ha haft pengar att utföra arbetet.

- Jag tänker inte sätta pengar på något som kan tas ifrån mig när som helst. Hade jag i tiderna fått en garanti om att få behålla villan på tomten minst 50 år framöver skulle jag ha kunnat ta lån för restaureringsarbetet, säger Aulis.

Hade jag i tiderna fått en garanti om att få behålla villan på tomten minst 50 år framöver skulle jag ha kunnat ta lån för restaureringsarbetet.

Han säger att han inte ens får lån för ett hus som saknar en sådan garanti.

Hittills har han finansierat arbetet med bara de pengar han får genom loppmarknaden i villan. Han har också annan egendom som han har fått lån för, och har därför satsat alla pengar på dem.

Aulis Junes, ägare till Fågelsångens villa nummer 9.
Bildtext Junes räddade den rivningshotade villan i slutet av 1960-talet.
Bild: Yle/Mira Myllyniemi

Räddade den rivningshotade villan

Utifrån ser villan fallfärdig ut. Balkongerna ser ut att rasa ihop vilken minut som helst, och den flagnande målarfärgen ger en känsla av ett spökslott snarare än en herrskapsvilla som den en gång var.

Men år 2010 gjorde Aalto universitets studerande en omfattande utvärdering av villans skick. Och slutsatsen var att åtminstone villans stomme trots allt är i ganska gott skick.

Junes räddade den rivningshotade villan i slutet av 60-talet och köpte den i början av 70-talet. Han har restaurerat villan sedan dess – med pietet.

Aulis Junes, ägare till Fågelsångens villa nummer 9.
Bildtext Junes har använt flera år till att bland annat ta bort spåren av de tiotals skuhusbås som villan var uppdelad i efter Diakonissanstaltens verksamhet.
Bild: Yle/Mira Myllyniemi

Staden sumpade sin chans

Under närmare fjorton års tid har staden i flera omgångar och genom flera olika instanser försökt få honom att påskynda restaureringen av villan. Men Junes har kämpat emot.

Staden fick redan 2008 tillstånd av Högsta förvaltningsdomstolen att utföra det nödvändiga restaureringsarbetet och skicka räkningen till Aulis. Men stadsstyrelsen gick inte med på att betala över 300 000 euro för arbetet. De trodde inte att staden skulle få tillbaka sina pengar.

Nu är det för sent att göra något. Högsta förvaltningsdomstolens beslut har varit föråldrat sedan 2012, och ifall staden vill gå vidare med saken måste de börja från noll.

Fågelsångens villa nummer nio.
Bildtext Aalto universitet studerande konstaterade 2010 att åtminstone stommen till Junes villa är i gott skick.
Bild: Yle/Mira Myllyniemi

Ska grunda en stiftelse

Junes är nöjd med stadsstyrelsens beslut. Han tror inte att dryga 300 000 euro skulle ha varit tillräckligt för arbetet. Dessutom litar han inte på att staden skulle ha valt en entreprenör som kan hantera villan på rätt sätt.

Vi håller på att diskutera villans framtid.

Just nu håller Junes på att grunda en stiftelse som han kommer att testamentera villan till.

- Mina släktingar ska sitta i styrelsen och vi håller på att diskutera villans framtid.

Helsingfors stad förbereder nu en skyddsplan för området. Och enligt Junes kan han eller stiftelsen anställa fyra, fem personer till att slutföra arbetet med villan så fort skyddsplanen träder i kraft.

Det finns inte ett enda ställe i Helsingfors centrum som erbjuder äkta traditionell mat, musik och annan kultur.

Center för tradition och kultur?

Hans högsta önskan är att villan i framtiden ska bli ett kultur- och traditionscentrum.

- Det finns inte ett enda ställe i Helsingfors centrum som erbjuder äkta traditionell mat, musik och annan kultur, säger Junes.

Röd stuga vid Tölöviken.
Bildtext Aulis Junes blev ägare till den röda stugan bredvid villan i samband med striden mot staden.
Bild: Yle/Mira Myllyniemi

Sommarens projekt: Den röda stugan

Även om det kanske inte ser ut så för den förbipasserande så pågår restaureringsarbetet med villan hela tiden. Och sommarens projekt är att tömma det sista rummet i den röda stugan som ligger på samma tomt.

- Det roliga med stugan är att den egentligen inte fanns med i köpebrevet, men i samband med att staden krävde att jag åtgärdar byggnaden blev också den min, säger den nöjda villaägaren.

Diskussion om artikeln