Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

ESC-Frans låter inte musiken gå före skolan

Från 2016
Uppdaterad 14.05.2016 23:14.
Frans, Sveriges bidrag i ESC 2016
Bild: Yle/Roger Silfvast

Frans Jeppsson-Wall, Sveriges representant i finalen på lördag, är 17 år och den yngsta eurovisionsfinalisten för Sverige, tillsammans med Carola Häggkvist (Främling, ESC 1983).

Frans ger ett klokt och moget intryck trots sin unga ålder. Skolan är viktig och han vill ha en utbildning att falla tillbaka på eftersom han inte vet huruvida han kommer att hålla på med musik resten av sitt liv.

Vad är det viktigaste du lärt dig från de här eurovisionsveckorna och vad är det bästa som hänt?

- Det viktigaste är att prioritera energin. Det är ett otroligt tajt schema från morgon till sena kvällar. Det händer saker hela tiden och allt tar energi.

- Det bästa var genrepet inför publik. Det var helt galet mäktigt att stå inför ett nästan fullsatt Globen och med en publik som diggar med i min låt.

Nigerianska rötter

Du har delvis rötter i Nigeria. Har det påverkat din musik?

- Min mamma är svensk och pappa född i Nigeria men uppvuxen i England. Musikmässigt är det svårt att säga. Kulturmässigt försöker vi få in lite nigerianska traditionen hemma, till exempel i maten.

Jag har också ett nigerianskt mellannamn, Osifoh, som jag fått av min farmor. Det betyder att föra generationen vidare. Man kan tolka det som man vill, men jag tror att jag kommer att ha ganska många barn.

De Eurovisa: Frans om sin bakgrund - Spela upp på Arenan

Hur går det med musikskrivandet?

- Vi är ett underbart gäng som samarbetar. Vi sätter oss framför pianot och börjar skriva. Det låter som en konstig process men vi gör allting samtidigt och alla bidrar oavsett det är musik eller text. Om det är låtar till mig är det självklart jag som har sista ordet.

Kommer du att satsa på musik framöver?

- Bra fråga, men jag vet inte. Jag gör musik för att jag gillar det, men vet inte vad jag gör om fem eller tjugofem år. Därför är skolan viktig så att jag har något annat att falla tillbaka på även om jag inte vet just nu vilket yrke det kan tänkas vara.

Vad ska du göra efter Eurovisionen?

- Redan före Melodifestivalen planerade vi att släppa några låtar till sommaren. Vi kunde inte ana att jag skulle vinna Mellon och hamna i Eurovisionen. Vi har låtar klara och kommer att köra en miniturné under sommaren.

Kändis redan som 6-åring

Vi vet sedan tidigare att Frans är intresserad av fotboll. För nio år sedan fick han sin första succé med Zlatan-låten: ”Ingen kickar fotboll som han – Zlatan, jag sa Zlatan…” Låten, som heter Who’s da man, kom lagom till fotbolls-VM 2006. Den 6-årige killen fick höra sig själv i alla radiokanaler, vara med i Allsång på Skansen och känna på kändisskapet.

Har dina vänner blivit annorlunda sedan du vann Melodifestivalen?

- Jag har ju ett litet förflutet som kändis i och med Zlatan-sången och de vänner jag skaffat genom åren har blivit väldigt nära. De har inte förändrats alls och det känns så skönt. För dem är detta också en rolig grej. Jag kan rymma från kändisskapet tillsammans med dem och bara vara.

Vilket är ditt favoritfotbollslag?

- I Premier League är det Crystal Palace och anledningen är att min pappa har spelat där. I Sverige får det nog bli Malmö FF.

Att Frans gillar Malmö FF är ganska väntat. Det var där Zlatan gjorde sin landslagsdebut och Frans bor dessutom i Ystad som bara ligger ca 60 km från Malmö. Han berättar också att familjen är lite tudelad i en fotbollsdel och en musikdel.

Efter vår intervju får vi möjlighet att prata med pappa Mark, som bekräftar att musikgenen huvudsakligen kommer från mamma Maria och att han själv mest hållit på med fotboll och slalom. Det var i samband med slalomåkandet som han träffade Frans mamma – i Frankrike (France). Månne det kan ha påverkat namnvalet till sonen?

Vilken är den vanligaste frågan du fått under dessa veckor?

- Hur känns det inför lördag? Den är ganska klassisk.

Då undviker vi den frågan och konstaterar att Frans redan är en vinnare i Finland. Han fick ju maxpoäng av panelen i Yle Fems De Eurovisa.

Text: Lilian Brunell, foto: Roger Silfvast

Diskussion om artikeln