Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Brev från första världskriget

Från 2016
Bild som representerar serien Brev från första världskriget

Personliga berättelser och livsöden får sällan ta plats i vår historieskrivning och än mer sällan ur ett barns perspektiv. När det gäller skildringar av krig är det snarare regel än undantag att den vanliga människan får lämna plats åt makthavare, årtal och slag. Den här serien bygger på åtta barns livsöden, hur första världskriget påverkade dem och deras familjer.

Drama blandas med unikt arkivmaterial som förklarar hur ett världskrig kunde bryta ut i Europa för hundra år sedan. Berättare är Anna Maria Forssberg, historiker på Armémuseum som tillsammans med en barnpanel även fångar upp funderingar och frågor i slutet av programmen.

Thierry i Frankrike, avsnitt 1/8

År 1914 är Thierry Gilbert 14 år. Han bor i norra Frankrike och som så många andra dras han med av entusiasmen när första världskriget bryter ut. Alla vill bli soldater och kämpa för sitt land. Men den franska armén har en åldersgräns på 17 år så för att få ta värvning ljuger Thierry om sin ålder. Redan under sin första strid inser han att krig är allt annat än en lek. Han försöker fly men blir avslöjad. Straffet för desertering är döden. Dramat ramas in i studion där historikern Anna Maria Forssberg tillsammans med en barnpanel fångar upp frågor om mod, grupptryck och varför man ville bli soldat under första världskriget.

Programmet är inte längre tillgängligt
Historia - Vetamix: Brev från första världskriget: Thierry i Frankrike - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Justine i Belgien, avsnitt 2/8

När första världskriget bryter ut är Justine Verbeek 13 år gammal. Hon bor tillsammans med sin mamma och bror i Belgien, som vid krigets start har förklarat sig neutralt. Men strax efter krigsutbrottet går tyska armén in i landet. Soldaterna beslagtar ägodelar och fängslar oskyldiga samtidigt som det blir allt större brist på mat. När Justine blir påkommen med att stjäla mat på en åker krävs hennes familj på böter. Ensam tar sig Justine då över gränsen till Nederländerna för att få tag på pengar. Dramat ramas in i studion, där historikern Anna Maria Forssberg och en barnpanel fångar upp frågor om när krig slår mot oskyldiga och om hur det är att leva i ett krigsdrabbat land.

Programmet är inte längre tillgängligt
Historia - Vetamix: Brev från första världskriget: Justine i Belgien - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Frieda i Tyskland, avsnitt 3/8

Tolvåriga Frieda Hartman från Todtnau i södra Tyskland anmäler sig vid första världskrigets utbrott frivilligt för att hjälpa till vid ett krigssjukhus nära fronten. Hon möter stor irritation från de vuxna som menar att hon är för ung. I smyg hjälper hon en patient som har andats in en giftig gas. Sjuksystrarna menar att han inte kommer att överleva, men Frieda tror på motsatsen. Dramat ramas in i studion där historikern Anna Maria Forssberg diskuterar med en barnpanel om krigets hemskheter, hur läkarvården gjorde enorma framsteg och om frustrationen att behöva återvända till fronten.

Programmet är inte längre tillgängligt
Historia - Vetamix: Brev från första världskriget: Frieda i Tyskland - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Alison i Skottland, avsnitt 4/8

11-åriga Alison Brook, som bor i en by utanför Edinburgh, är fascinerad av det stora kriget. Hon och hennes vänner leker krig varje dag och ser sina fäder, som är vid fronten, som hjältar. Liksom de flesta vuxna anser Alison att den som inte deltar i kriget frivilligt är en fegis. När hon möter en man från byn som inte vill ut och strida kastar hon en vit fjäder, en symbol för feghet, mot honom. Det kommer att förändra hennes liv för alltid. Dramat ramas in i studion där krigshistorikern Anna Maria Forssberg tillsammans med en barnpanel fångar upp frågor om hur propaganda fungerar, hur det är att leva under hot och att alla soldater är individer som kanske inte vill slåss. Precis som mannen från Alisons by.

Programmet är inte längre tillgängligt
Historia - Vetamix: Brev från första världskriget: Alison i Skottland - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Tobias i Österrike, avsnitt 5/8

Tioårige Tobias Klein stoppas av italienska soldater när han är på väg uppför berget med mat till sin bror och morfar. Italienarna har tagit sig över gränsen till Österrike för att försöka erövra området Sydtyrolen. Men alperna är svåra att hitta i och de tvingar Tobias att bli deras vägvisare. Raviner och stormar lurar i bergen men Tobias är mest rädd att italienarna ska hitta hans bror och morfar som försöker stoppa italienarnas intåg. Tobias får soldaterna att gå omvägar men hans största bedrift är att han hjälper en soldat som annars lämnats för att dö. Dramat ramas in i studio där krigshistorikern Anna Maria Forssberg tillsammans med en barnpanel fångar upp frågor om hur kriget utspelade sig på de mest otillgängliga platser och varför man väljer att hjälpa sin fiende.

Programmet är inte längre tillgängligt
Historia - Vetamix: Brev från första världskriget: Tobias i Österrike - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Jessica från USA, avsnitt 6/8

12-åriga Jessica Davenport och hennes familj försöker ta sig hem till USA från ett krigshärjat Europa. Men att ta sig över Atlanten år 1916 är inte lätt när Storbritannien och Tyskland för krig till havs. Samtidigt försöker länderna stoppa varandras fraktfartyg för att svälta ut varandras befolkning, en taktik som leder till matbrist i hela Europa. Jessicas familj reser på ett nederländskt fraktfartyg eftersom neutrala länder enligt krigslagar har möjlighet att ta sig fram. Men om det skulle visa sig att de har vapen i sin last eller smugglar människor från krigförande länder får skeppet sänkas. Under resan över havet blir Jessica vän med en pojke. Dramat ramas in i studio där krigshistorikern Anna Maria Forssberg tillsammans med en barnpanel fångar upp frågor om matbristen i Sverige under kriget, varför det finns lagar i krig och vad om vad som skulle hända idag om importen av mat ströps.

Programmet är inte längre tillgängligt
Historia - Vetamix: Brev från första världskriget: Jessica från USA - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Misha i Ryssland, avsnitt 7/8

10-åriga Misha Petrowski har mist hela sin familj i kriget. Utsvulten försöker han stjäla bröd från några soldater. Istället för att straffa honom gör de Misha till soldat, något han är väldigt stolt över. Av en officerare beordras han att spionera på sina kamrater - man misstänker nämligen att det finns soldater som inte vill kriga mer. Och misstankarna stämmer. Under de år som kriget har rasat har det blivit allt svårare för både soldater och den ryska befolkningen. I februari 1917 börjar de göra uppror. Dramat ramas in i studio där krigshistorikern Anna Maria Forssberg tillsammans med en barnpanel fångar upp frågor om att göra revolution, om att mista allt man har och att vilja hämnas.

Programmet är inte längre tillgängligt
Historia - Vetamix: Brev från första världskriget: Misha i Ryssland - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Emelie i Frankrike, avsnitt 8/8

Den 11 november 1918 firas krigsslutet runt om i Europa. För elvaåriga Emelie Bonnet och hennes familj blandas glädjen med sorg då Emelies pappa är en de miljoner människor som dött under kriget. Europa måste nu byggas upp på nytt. I Frankrike tvingas tyska krigsfångar stanna kvar och hjälpa till att gräva igen skyttegravar, ta bort kilometerlånga taggtrådshinder och hjälpa till att bygga upp bondgårdar. För Emelie och hennes syskon blir det svårt när en tysk soldat ska bo och leva hemma hos dem. De sörjer fortfarande sin pappa och ilskan mot soldaterna som dödat honom finns kvar. I studion pratar Anna Maria Forssberg och barnpanelen om hur vi kan förhindra krig, om man förlåta en fiende och hur går man vidare efter en katastrof som första världskriget.

Programmet är inte längre tillgängligt
Historia - Vetamix: Brev från första världskriget: Emelie i Frankrike - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)


Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln