Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Designdrog spreds via webbforum

Från 2016
Bild: Fred Wilén/YLE

Tullen har beslagtagit nästan 1,5 kilo av den mycket farliga drogen alfa-PVP. Samtidigt avslöjades en omfattande smugglingshärva.

Två män är misstänkta för narkotikabrott. De misstänkta har bedrivit narkotikahandel anonymt via Tor-nätverket på forumet Silkkitie (Sidenvägen).

Narkotikan kom från Kina. Tullen har beslagtagit försändelser som gärningsmännen har beställt till adresser i glesbygden. Försändelserna har varit adresserades till personer som enligt förundersökningen inte har haft något med saken att göra.

Drogen postades och gömdes

Tullen misstänker att gärningsmännen har skickat narkotika per post till hundratals mottagare i Finland som tills vidare inte identifierats i förundersökningen. Köparna har betalat med valutan bitcoin.

Man misstänker också att narkotikan har leverats till köpare genom att förpackningar har gömts både ute i naturen och i byggnader.

Två män är misstänkta. Den huvudmisstänkte är en 35-årig man från Nyland som misstänks för sammanlagt fem grova narkotikabrott. Mannen misstänks ha varit den som beställt och distribuerat narkotikan. Mannen sitter fortfarande häktad.

Den 34-årige medgärningsmannen misstänks ha medverkat i införseln och i förmedlingen av narkotikan.

Värdet över 600 000 euro

Tullen beslagtog 1,5 kilo Alfa-PVP men förundersökningen visar att flera hundra gram av drogen har distribuerats vidare. I gatuhandeln är värdet på den beslagtagna narkotikan och den mängd man vet att gärningsmännen hade hunnit sälja vidare totalt omkring 630 000 euro.

Ärendet har gått till åtalsprövning vid åklagarämbetet i Östra Nyland.

Alfa-PVP är ett centralstimulerande preparat som har varit narkotikaklassat i Finland från och med år 2014. Drogen kan orsaka aggressivt och våldsamt beteende.

Diskussion om artikeln