Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Fästingfaran lurar också i stadsmiljö

Från 2016
Uppdaterad 13.05.2016 14:57.
Anders Albrecht utomhus, träd och gräs
Bildtext Anders Albrecht tror att han själv är immun mot fästingburna sjukdomar, eftersom han en gång haft tvåhundra på sig utan att bli sjuk.
Bild: Yle/ Karin Filén

- Det är bara att gå och lägga sig i gräset bara det blir varmare! Då hittar man dem nog.

Det tipset, som man kan följa eller låta bli, kommer Anders Albrecht med. Han är intendent vid Naturhistoriska museet, och känd från Radio Vegas populära program Naturväktarna.

Fästingar finns i hela landet och blir allt vanligare också i huvudstadsregionen.

- Längs med Helsingfors stränder finns de nog. Också inne i parker med små skogspartier och bergsklackar trivs de. I Brunnsparken finns det alldeles säkert av dem.

I Brunnsparken finns det alldeles säkert av dem.

Fästingarna gillar inte när det är kallt, eftersom de är helt beroende av den yttre temperaturen.

- När det är varmt kryper de upp för grässtråna och står där och viftar med framfötterna. Sen grabbar de tag i någon som kommer nära och klättrar upp.

En fästing kryper på ett finger.
Bild: Filemon von Numers

Rulla dig inte i gräset!

Fästingarna sprider som bekant sjukdomarna TBE, alltså fästingburen hjärninflammation, och borrelios. Långt ifrån alla fästingar bär på smittan, men det har skett flera fall av smitta också i huvudstadsregionen.

- Jag skulle rekommendera att man tar vaccinet. Och om man misstänker borrelios ska man söka vård i god tid för att få antibiotika.

Jag skulle rekommendera att man tar vaccinet. Och om man misstänker borrelios ska man söka vård i god tid för att få antibiotika.

Hur ska man då klä sig för att undvika fästingar, om man får en tvingande lust att gå och klampa omkring i nån skogsdunge eller slöa bort en stund i en park? Fungerar det att ha på sig kläder med långa buntar och ärmar?

- Det är egentligen ingen skillnad för de kan komma ändå. Men man ska inte rulla sig i gräset! Och man kan ju simma mycket för i vattnet kommer de ju inte på en.

Diskussion om artikeln