Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kolaris förläggningschef uppsagd efter protester

Från 2016
Uppdaterad 13.05.2016 14:26.
Kolari
Bild: Raimo Parikka/Yle

Biträdande chefen vid FRK:s flyktinganläggning i Kolari, har sagts upp. Orsaken är den kritik förläggningens invånare fört fram om honom.

Enligt Jari Sillantie, som själv informerar om gårdagens uppsägningsbeslut, ansågs han vara olämplig att leda enheten, som är inrymd i det tidigare hotellet i Kolari.

Det är Lapplandsavdelningen vid Finlands Röda Kors som upprätthåller Kolariförläggningen, och missnöjet mot ledningen har pyrt en längre tid.

Förra veckan rapporterade Svenska Yle om att invånarna stod i beråd att ordna en demonstration mot de levnadsförhållanden, som de beskrev som odrägliga och som rentav liknades vid Guantánamos fångläger.

Efter demonstrationen utreddes missnöjet en ytterligare gång. I ett möte i måndags deltog invånare, FRK:s representanter och två anställda från Migrationsverket (Migri).

Enligt Migris överinspektör Jaana Karhu förde invånarna under det mötet fram kritik mot bland annat det låga asylbidraget samt mot att förläggningen ligger så avlägset från allting. Till Svenska Yle uppgav flera av invånarna också att de bemötts osakligt av ledningen och att de upplevt en del uttalanden som hotfulla.

I går beslöt FRK således att Sillantie sägs upp. Förläggningen leds nu med temporära vikarielösningar.