Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Konsumentförbundet: Förbjud glyfosat

Från 2016
Stenbeläggning med ogräs.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Konsumentförbundets ordförande Leena Simonen kräver att användningen av glyfosat förbjuds helt eller åtminstone begränsas kännbart.

Enligt Simonen är det klok kemikaliepolitik att iaktta försiktighetsprincipen då det är fråga om kemikalier som sannolikt inverkar mycket menligt på konsumenters hälsa.

En känd och mycket använd glyfosatprodukt är Roundup, som säljs fritt till både privatpersoner och yrkesodlare i Finland.

Glyfosat, som används för ogräsbekämpning, har enligt undersökningar klassificerats som sannolikt cancerframkallande. Ämnet misstänks också störa hormonverksamheten.

Simonen uppmanar konsumenter att tänka efter vilka kemikalier de använder i sin egen trädgård och på sina odlingar.

- Varenda en av oss kan bidra till att vi får bukt med jordklotets kemikalisering och att vi får bort ämnen som är skadliga för vår hälsa från marknaden, säger Simonen.

EU kan komma med restriktioner

EU funderar som bäst på om tillståndet för glyfosatpreparat ska förlängas och i så fall hur länge eller om medlet ska totalförbjudas.

EU-parlamentet enades i en resolution i april om att kommissionen bör förnya EU:s marknadsauktorisering för glyfosat för bara sju år till i stället för tidigare planerade 15 år.

En flaska med bekämpningsmedlet Roundup.
Bild: Oy Transmeri Ab

Majoriteten av ledamöterna vill också att kommissionen ska tillåta användning av glyfosatpreparat endast i professionellt syfte - alltså inte i hemträdgårdar.

Europaparlamentet uppmanar också kommissionen att inte godkänna bruk av glyfosat i eller nära offentliga parker, offentliga lekplatser och offentliga trädgårdar.

Ledamöternas ställningstagande är en medelväg i frågan - de radikalaste ville få slut på bruket helt och genast.

EU-parlamentet har dock inte direkt något inflytande över beslutet. Medlemsländerna avgör frågan då de röstar om det förslag som EU-kommissionen formulerar. Det är oklart när kommissionen kommer med sitt förslag.

Det gällande godkännandet går ut den sista juni i år.

Flera enskilda länder har redan förbjudit försäljningen av bolaget Monsantos Roundup och alla parallellpreparat.

Flera städer i Finland har slutat använda Roundup i exempelvis barnens lekparker.

Diskussion om artikeln