Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ny bok lär oss känna människorna bakom vår mat

Från 2016
Uppdaterad 13.05.2016 13:53.
Johanna Granlund med boken "Av jord".
Bild: Yle/Roger Källman

"Av jord" är en bok om människorna bakom vår mat.

Johanna Granlund, numera Malaxbo, är född och uppvuxen i ett jorbrukarhem i Ytteresse.

Det här är hennes första bok. I den har hon kombinerat sin bakgrund som trädgårdsmästare och litteraturvetare.

Idén om en bok av det här slaget har funnits under några år.

- Jag tycker att matproduktion är väldigt viktigt. Jordbrukare är mycket viktiga, säger Granlund.

- Vi tar för givet att maten bara finns där. Vi behöver begrunda varifrån maten kommer och huruvida vi vill ha matproduktion i Finland.

Vill visa på mångfalden

I boken har Johanna Granlund dokumenterat sju gårdar i svenska Österbotten. Från Pedersöre i norr till Närpes i söder.

Den representerar lika många olika näringar, såväl djurproduktion som växtodling.

- Jag vill visa på den breda produktion vi har och samtidigt lyfta fram den geografiska spridningen.

Jordbrukarna var inte svårtövertalade att medverka i "Av jord"

- Jag var positivt överraskad av att alla jag kontaktade ville vara med.

- Det här är i första hand ingen faktabok, men visst finns det med avsnitt om hur man till exempel bäst tar hand om sina djur, säger Granlund.

Fotograferandet en utmaning

- Jag är ju inte utbildad fotograf så det har varit en utmaning att hitta intressanta motiv och gallra bland bilderna, säger Johanna Granlund

- Det är viktigt att fotografierna ger en rättvis bild av livet på gården.

"Av jord" av Johanna Granlund

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln