Ny bok lär oss känna människorna bakom vår mat
"Av jord" är en bok om människorna bakom vår mat.
Johanna Granlund, numera Malaxbo, är född och uppvuxen i ett jorbrukarhem i Ytteresse.
Det här är hennes första bok. I den har hon kombinerat sin bakgrund som trädgårdsmästare och litteraturvetare.
Idén om en bok av det här slaget har funnits under några år.
- Jag tycker att matproduktion är väldigt viktigt. Jordbrukare är mycket viktiga, säger Granlund.
- Vi tar för givet att maten bara finns där. Vi behöver begrunda varifrån maten kommer och huruvida vi vill ha matproduktion i Finland.
Vill visa på mångfalden
I boken har Johanna Granlund dokumenterat sju gårdar i svenska Österbotten. Från Pedersöre i norr till Närpes i söder.
Den representerar lika många olika näringar, såväl djurproduktion som växtodling.
- Jag vill visa på den breda produktion vi har och samtidigt lyfta fram den geografiska spridningen.
Jordbrukarna var inte svårtövertalade att medverka i "Av jord"
- Jag var positivt överraskad av att alla jag kontaktade ville vara med.
- Det här är i första hand ingen faktabok, men visst finns det med avsnitt om hur man till exempel bäst tar hand om sina djur, säger Granlund.
Fotograferandet en utmaning
- Jag är ju inte utbildad fotograf så det har varit en utmaning att hitta intressanta motiv och gallra bland bilderna, säger Johanna Granlund
- Det är viktigt att fotografierna ger en rättvis bild av livet på gården.
