Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargas har inte råd att ge gratis TBE-vaccin på egen bekostnad

Från 2016
Fästing
Bild: Yle

Pargas stad har räknat ut att det blir för dyrt för staden att erbjuda gratis TBE-vaccin åt sina invånare. Frågan behandlas på social- och hälsovårdsnämndens möte den 18 maj.

Enligt social- och hälsovårdsdirektör Paula Sundqvist finns det helt enkelt inte pengar för TBE-vaccineringar i social- och hälsovårdens budget för i år. Sundqvist föreslår därför att det av kostnadsmässiga skäl är motiverat att invänta huruvida staten reserverar ett anslag för vaccinationerna i sin budget då det nationella vaccinationsprogrammet utvidgas 2017.

Enligt stadens uträkningar skulle det kosta cirka 410 000 euro att låta vaccinera 40 procent av stadens invånare mot TBE. Därefter uppstår det årliga kostnader för boostervaccineringar och för vaccinering av nya barn som omfattas av vaccinationsprogrammet. På den här punkten uppskattas de årliga kostnaderna uppgå till cirka 53 000 euro.

Staden räknar också med att arbetsmängden för att låta vaccinera 40 procent av befolkningen är 1 500 arbetstimmar under det första året, vilket motsvarar nästan ett helt årsverke för en person.

På Åland har man haft vaccineringen mot fästingburen hjärninflammation med som en del i det nationella vaccinationsprogrammet sedan 2006. I Finland fick en arbetsgrupp 2012 i uppdrag att utreda behovet av att utvidga vaccinationsprogrammet. Arbetsgruppen rekommenderade att de allmänna vaccinationerna mot TBE skulle utvidgas till de områden där förekomsten av TBE är över 10 fall per 100 000 invånare. Före år 2012 var det i medeltal 16,8 personer per 100 000 invånare som drabbades av TBE i Pargas. I dag är motsvarande siffra 24,5.

Både Institutet för hälsa och välfärd och social- och hälsovårdsministeriet rekommenderade tidigare en utvidgning av det nationella vaccinationsprogrammet. Trots detta reserverades inga anslag för ändamålet i statens budget för 2016. Nu har det föreslagits att utvidgningen av vaccinationsprogrammet tas med i statens budget för 2017.

Sundqvist föreslår inför nämndmötet på onsdag att Pargas stad inte ordnar vaccinering mot TBE för sina invånare på egen bekostnad.

Diskussion om artikeln