Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Obehärskad och estetisk tillväxt i Fiskars

Från 2016
Uppdaterad 15.05.2016 10:47.

Vad betyder tillväxt? Det har ett femtiotal konstnärer funderat på inför sommarutställningen som utlovas vara också vild och terapeutisk.

Vild, organisk, terapeutisk, obehärskad och estetiskt. Så beskriver arrangören Onoma sin sommarutställning som öppnar idag (15.5) i Kopparsmedjan i Fiskars bruk. Den heter kasvu, tillväxt, growth och tolkningarna av det är många.

Tillväxt kan betyda att ett konstverk utvidgar sig till struktur eller material. Eller det gröna i naturen som växer eller den urbana miljön. Kanske Finlands uteblivna ekonomiska tillväxt eller ett barn som blir vuxet?

Sammanlagt deltar ett sextiotal konstnärer inom olika genrer i utställningen.

En kortfilm med modern dans projiceras på en upphöjd betongplatå på golvet. Tidvis under hela sommaren blir videon en levande dansare på samma betongplatå och ibland är verket interaktivt så att besökarna kan påverka dansen. Verket heter Inventorium.

Det krävs hela tiden mer och mer tillväxt av medborgarna- men människan förändras långsamt. Det är dags att inventera vår egen kropp.

Inventorium. Dansare Annatuuli Saine. Koncept, koreografi, dräktplanering och scenografi Ismo Heikinheimo. Musik Olli Kari.

Glaskonstnär Camilla Moberg ville göra en mångkulturell skulptur. Därför bjöd hon in en grupp mångkulturella människor med olika bakgrund till sitt galleri. Fyra stycken var asylsökande från Raasepori Resort i Raseborg. Resten var sådana som bott i Finland hela sitt liv.

Gruppen på 13 personer träffades en dag i hennes ateljé i Fiskars. Alla fick var sin vitmålad sten och de pratade tillsammans om identitet. Sedan fick gruppen i uppgift att måla stenarna enligt sin egen personlighet och de kulturer de anknyter till. Stenarna blev sedan glasskulpturer genom Camilla Mobergs formgivning. Hon ville göra en skulptur som är ett manifest för mångkulturalism, som visar att vi kan vara olika och jämställda.
Skulpturen Inclusive är en del av projektet. Det får en fortsättning genom att alla under sommaren berättar sin historia på Facebook. En gång i veckan publiceras texterna på utställningens sida.

Jag tänkte på tillväxt som att växa som människa och på samhället.

― Camilla Moberg

I konstverket Inclusive finns människors berättelser. På basen av vårt möte, diskussioner och stenarna gjorde jag glasdelarna.

― Camilla Moberg

Den irakiska asylsökanden Ali Bakers svarta färg symboliserar krig, död och sorg, den blå hopp och den orange och gröna står för framtiden.

― Camilla Moberg

Fiskarsbon och träkonstnären Tuulia Penttilä har tolkat tillväxt genom att tillverka en lång hög trappa som hänger i tunna nylonsträngar. Verket heter Steg. Hon har tolkat trappsteg ur ett brett perspektiv. De kan symbolisera framsteg inom makt och framgång, ekonomiska framsteg eller karriärkliv. Trappor har genom tiderna också varit en bild för den andliga tillväxten, en möjlighet att komma närmare gud, konstaterar hon.

Trappor anses ofta gå uppåt men trapporna i sig själv visar inte riktningen.

― Tuulia Penttilä.

Andelslaget Onoma som arrangerar utställningen Tillväxt firar också sitt 20-års jubileum. Det består idag av cirka 110 hantverkare, formgivare och konstnärer som verkar i Fiskars. Onoma har också en egen butik centralt i Fiskars där en del av utställningen Tillväxt finns. En del verk finns också utomhus.

Belysningskonstnären Tarja Ervasti är en av andelslagets konstnärer. Hennes verk på utställningen heter Trivs i skuggiga platser. Skulpturen är ingärdad och mönstren ger skuggor på väggarna.

Hur ser Tuulia Penttilä, som varit med i Onoma i 17 år på Fiskars bruk och ordet tillväxt?

Hon säger att Fiskars helt klart är ett växande bruk dit det kommer nya förmågor. Fiskars är ett framtids-bruk, anser hon.

Andelslaget var för några år sedan oroligt för framtiden för bruket och att det skulle utvecklas åt fel håll. Att evenemang skulle ta över högklassig design och hantverk och turisterna kunde bli för många då strävan var att fördubbla antalet turister. Men Penttilä är inte orolig för att turisterna skulle bli för många och säger att bruket bra håller för stora mängder.

- Vi har haft glädjen att locka många sådana besökare som inte annars skulle gå på en utställning med modern konst. Tröskeln är låg här.

― Tuulia Penttilä

Jouko Kärkkäinens Ändlös, 2016.

Det tog två år, 2014-2016, för Sami Salomaa att få den stora människan av trä till vänster i bild klart. Verket heter Oppilas (elev).

Anna Ulffs verk Vellus Terminal, 2016.

Uställningen kasvu, tillväxt, growth är öppen mellan 15 maj och 25 september. Det hålls också en satellitutställning i Lokal Galleri i Helsingfors mellan 10 juni och 21 augusti. Kurator är galleristen Katja Hagelstam och arkitekt är Hannele Grönlund.

Diskussion om artikeln