Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svenska hockeyhyllningen: Finland rena rama Barcelona

Från 2016
Uppdaterad 13.05.2016 18:28.
Finlands spelar firar över mål, ishockey-VM 2016.
Bildtext Finland har gått från seger till seger i VM.
Bild: All Over Press

Den svenska TV-referenten Lena Sundqvist hyllar Finlands ishockeylandslag till skyarna och berömmer framför allt den underhållande spelstilen. Harmoni och god stämning är också viktigt, menar Fredrik Norrena.

Finland har inlett ishockey-VM utan poängförluster. Lejonflocken, som i tur och ordning har besegrat Vitryssland, Tyskland, USA och Ungern, har imponerat stort på TV4:s och C Mores Lena Sundqvist, som refererar VM i svensk TV.

– Jättemycket, verkligen. Och det som imponerat mest är sättet de spelar på, det har varit så himla roligt att följa Finland. Av de lagen jag sett har de spelat den mest underhållande ishockeyn. Det är ju rena rama Barcelona, säger Sundqvist till Yle Sporten.

– De spelar sig ur varje situation i egen zon, det blir i stort sätt bara snygga mål, det har varit klapp-klapp-spel ... Det har imponerat men kanske och förvånat, eftersom man vant sig vid att se ett mer defensivt finländskt landslag.

Lena Sundqvist deltog på fredagen i Slaget efter tolv, där hon tillsammans med ex-landslagsmålvakten Fredrik Norrena och Yle Sportens Christoffer Herberts bland annat diskuterade pågående ishockey-VM i Ryssland (hela diskussionen hittas längst ner i artikeln).

Sundqvist visste på basis av den blåvita namnlistan redan före VM att Finland har ett slagkraftigt lag på benen. Därtill menar hon att förbundskaptenen Kari Jalonen lyckats svetsa ihop laget både spelmässigt och vad gäller lagandan.

– Jalonen har vågat satsa offensivt och verkligen anpassat spelet enligt det spelarmaterialet han har till förfogande, och verkligen fått det att klaffa. Det känns som om varenda formation fungerar och att man hittat rätt kemi. Dessutom ser det ju ut som om de har så himla roligt där ute.

– Jag håller definitivt med om att Finland har väldigt roligt. Den goda stämningen i truppen är faktiskt påtaglig, fortsätter Herberts. Jalonen kan ibland vara lite sur och bufflig, men här har han verkat väldigt harmonisk och på gott humör hela tiden – precis som spelarna.

”Jalonen har lärt sig att njuta”

Norrena, som själv bland annat spelat i fem VM-turneringar, betonar vikten av harmoni i laget under en kort turnering. Det är en av de största orsakerna till den perfekta starten, menar TPS nuvarande målvaktstränare.

– Förra säsongen var allt lite nytt för Jalonen i landslaget, kanske han var extra spänd, men nu har han hittat in i rollen. Han låter verkligen spelarna njuta, och tar också själv till sig av stämningen. Det tror jag är viktigt, att man släpper lite på gardet.

Kari Jalonen, Finlands chefstränare, VM 2016.
Bildtext Kari Jalonen har växt som tränare.
Bild: All Over Press

– Jalonen är en otroligt skärpt och hårt jobbade coach, som vänder på alla stenar, är väldigt detaljerad och ser till lagets bästa. Och han har också utvecklats, han har förstått att när matchen väl börjar, så är det spelarnas spel. Han är en väldigt bra tränare som alla respekterar, säger Norrena som jobbat tillsammans med Jalonen både som spelare och tränare.

Norrena: Fel läge att experimentera

Mikko Koskinen är Finlands uttalade förstamålvakt i VM med Juuse Saros som lika klar tvåa. Christoffer Herberts skulle gärna se den unga AHL-keepern Saros – som höll nollan mot Ungern på onsdagen – som etta.

– Saros har gjort så otroligt bra ifrån sig i de nio landskamper han spelat med en räddningsprocent på över 97. Han har hållit nollan i sina båda VM-matcher, och gjort en bra säsong i AHL, så jag skulle otroligt gärna se att han får chansen, säger Herberts.

Juuse Saros och Mikko Koskinen, träningar, VM 2016.
Bildtext Mikko Koskinen (t.h.) går före Juuse Saros i rangordningen.
Bild: All Over Press

Herberts tror dock att Finland och Kari Jalonen fortsätter matcha Koskinen, som vaktade buren i de tre inledande dusterna. Norrena anser också att det finns risker med att byta målvakt just nu.

– Det är fel läge att laborera och testa. Det är precis en sån sak som kan rubba det här stabila och harmoniska Finland, menar den dubbla VM-medaljören.

– Att nu börja experimentera kan vara just det som ställer till det och sprider oro och gör att vi tappar den tryggheten vi har. Koskinen har spelat tillräckligt bra för att fortsätta, nu ska man lugna ner situationen. Det är absolut det viktigaste just nu.

Ryssland ny guldfavorit

Såväl Lena Sundqvist, Christoffer Herberts som Fredrik Norrena är överens om att Finland hör till de hetaste guldkandidaterna tillsammans med den regerande världsmästaren Kanada och värdnationen Ryssland.

– Det känns helt klart som om de tre gör upp om medaljerna, säger Sundqvist. Kanada har inte riktigt satts på prov ännu, medan Ryssland likaså har ett otroligt starkt lag – och då har de inte ens ännu fått med Washington-trion med Ovetjkin i spetsen.

Faktum att Washington Capitals ryska trio med Aleksandr Ovetjkin, Dimitrij Orlov och Jevgenij Kuznetsov nu ansluter sig till VM-truppen, gör att Ryssland seglat upp som förhandsfavorit även i Herberts papper.

Kommer Aleksandr Ovetjkin till VM?
Bildtext Aleksandr Ovetjkin spelar VM än en gång.
Bild: EPA/FILIP SINGER

– Det är 180 NHL-poäng som nu kommer in i truppen och där fanns sedan förr spelare som Panarin, Datsiuk och Bobrovskij, och dessutom en tränare i Oleg Znarok som egentligen fått ut det bästa av laget i de två senaste VM-turneringarna, räknar Herberts upp.

– Årets ryska lag påminner ganska mycket om det Ryssland som ångade på helt utan förluster i Minsk 2014, och också slog Finland ganska klart två gånger om. Så Ryssland är min etta i och med förstärkningarna, sedan kommer definitivt Finland och Kanada som tvåa och trea.

Både Herberts och Sundqvist tippar i dagsläget att Ryssland om en dryg vecka koras till världsmästare efter en finalseger över Finland. Norrena vill bjuda på ett annorlunda slutresultat.

– Av principskäl kan vi ju inte alla vara av samma åsikt, så jag säger att Finland vinner Ryssland i finalen och tar VM-guld, konstaterar han.

Lyssna på hela diskussionen i Slaget efter tolv i ljudklippet nedan:

Slaget efter tolv - dagens debatt: 13.05.16 Lejonen mot Tre Kronor - skilda VM-världar

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln