Våld mot kvinnor möts med självförsvar i Jordanien
Lina Khalifeh säger sig ha kommit på något som är bättre än tio konferenser för kvinnors rättigheter. I dag har hennes företag SheFighter utbildat tusentals kvinnor
i självförsvar.
Popmusiken ekar på fjärde våningen av en kontorsbyggnad i Jordaniens huvudstad Amman.
Väggarna på gymet SheFighter är prydda av graffiti och det ser ut som vilken som helst konditionssal. Men här stärker kvinnorna inte bara sin kondition utan framför allt sitt självförtroende.
Det får de av att kunna sparka och slå. SheFighter lär ut sin egen form av självförsvar, en blandning av bland annat taekwondo och kickboxing. Och här får bara kvinnor träna.
Män bestämmer alldeles för mycket om kvinnors liv i Mellanöstern, säger företagets grundare Lina Khalifeh. I sista hand gör de det med våld.
“Det här är tio gånger effektivare än konferenser. Där bara pratar man men får inte slut på våldet mot kvinnor. Genom självförsvar ger vi dem redskap att ta hand om sig själv”,
säger Khalifeh.
Våldet är utbrett
Enligt en FNrapport från Jordanien har en av tre kvinnor över 15 år råkat ut för våld en eller flera gånger i sitt liv. Bara tre procent söker hjälp av myndigheterna.
Oftast är det för att förövaren är någon de känner, säger Khalifeh. Vid sidan om träningarna på gymet diskuterar kvinnorna mycket om sina erfarenheter av våld.
“I skolor och universitet handlar det till exempel om avundsjuka på duktiga flickor. Killarna lurar med sig tjejerna till ett lämpligt ställe för att våldta dem och förstöra dem”, säger hon.
“En del män antastar kvinnor för att de är uttråkade eller avundsjuka. Andra helt enkelt hatar kvinnor.”
Mycket motstånd
Khalifeh har själv svart bälte i taekwondo och en bakgrund i kung fu och kickboxing, och har representerat Jordanien i internationella kampsportstävlingar. Gymet öppnade hon år
2012.
Idén till SheFighter föddes när Khalifehs väninna blev misshandlad av sin far. Det tog ändå sin tid att övertyga kvinnor om att kampsporter är något för dem. Många anser att det är männens uppgift att skydda dem. En del av kursdeltagarnas män har också krävt att kvinnorna ska avsluta sin hobby.
“Män använder argument som att jämställdhet betyder att jag borde ha startat något som inkluderar män också”, säger hon.
“De män som ställer sig positivt till oss är i allmänhet sådana som idrottar själva.”
Träningen ger resultat
Träningen har kommit till nytta för många. Khalifeh berättar att en av kvinnorna blev attackerad i hissen i sin egen trappuppgång. Vid det skedet hade hon tränat självförsvar i
tre månader.
Mannen tryckte kvinnan mot väggen och försökte våldta henne, men hon lyckades klippa till honom och han sprang sin väg.
“De flesta männen blir avskräckta när de förstår att kvinnan inte är något lätt byte”, säger Khalifeh.
SheFighter ordnar i samarbete med medborgarorganisationer kurser runtom landet. Sammanlagt har företaget utbildat över 12 000 kvinnor i självförsvar, och i fjol fick Khalifeh beröm av ingen mindre än USA:s president Barack Obama.
“Nu arbetar vi på vår expansionsstrategi. Vi behövs överallt”, säger hon.
Text: Erik Nyström
Foto: Maria de la Guardia