Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skadedrabbade Lassi Etelätalo: Nu gäller det att våga kasta igen

Från 2016
Uppdaterad 18.05.2016 08:54.
Lassi Etelätalo
Bildtext Lassi Etelätalo.
Bild: Yle

Skador har satt käppar i hjulen för spjutkastaren Lassi Etelätalo, fyra i EM i Zürich 2014. Armbågen som hade krånglat en längre tid opererades i april i fjol och på nytt i september. Men nu är han tillbaka igen.

Lassi Etelätalo, som tävlar för Joensuun Kataja kastade första gången över 84 meter redan 2011. Det var i Leppävirta i maj som Etelätalos kast bar 84,41.

- Jag visste att det var möjligt, men att det skulle ske redan i den första tävligen hade jag inte väntat mig, säger Etelätalo till Sportmagasinet och tillägger: Det fanns ju lite skador med i bilden då också.

Framgångar och operationer

Hösten 2011 opererades Etelätalos knä, men säsongen 2012 flöt på väl. Etelätalo fick ändå nöja sig med reservplats i EM i Helsingfors och OS i London. Säsongsbästa 84,06 i Elittävlingarna i Kuortane i juli gav ändå energi att fortsätta.

År 2014 tog karriären igen ett kliv framåt. Etelätalo blev tidigare spjutkastaren och erfarna tränaren Leo Pusas adept. Samma år kastade han sitt personbästa 84,98 i Elittävlingarna i Joensuu i juli och knep en fjärdeplats i EM i Zürich med 83,16.

Förra säsongen var minst sagt irriterande då jag inte kunde tävla alls.

Men följande kirurgiska ingrepp lurade bakom hörnet. Etelätalo hade redan en lägre tid lidit av svåra smärtor i armbågen och i april 2015 togs han in för operation. Drömmen om VM i Peking skulle också komma att krossas.

- Förra säsongen var minst sagt irriterande då jag inte kunde tävla alls konstaterar Etelätalo.

Syftet var att han skulle ha deltagit i Elittävlingarna i juli, men det gick inte. Också VM-drömmen lades på is. I september konstaterade han att säsongen nu var över för hans del, innan den ens hade börjat.

Leo Pusa
Bildtext Leo Pusa.
Bild: Yle

Tränaren: Det ser lovande ut nu

När Sportmagasinet träffar Etelätalo i Portugal är det hans tredje lägerperiod den här vintern. Små motgångar till trots går utvecklingen i rätt riktning berättar Etelätalos tränare Leo Pusa och konstaterar att det för tillfället ser lovande ut.

Etelätalo själv är också optimistisk.

- Nu gäller det bara att våga kasta igen, säger han.

"Det gäller att ge plats"

Leo Pusa har tränat upp många finländska toppkastare ur svåra lägen, som Tapio Korjus som tog OS-guld 1988 och Heli Rantanen som tog OS-guld 1996.

Pusa har stor erfarenhet av medaljens baksida, då skador och andra bekymmer drabbar idrottaren. Igen har han en adept som minsann fått sin beskärda del.

- Visst tär det på honom. Han visar det också utåt, han blir inåtvänd och nedstämd, svarar Pusa på hur Etelätalo tacklat motgångarna.

I sådana situationer gäller det som tränare att ge plats åt idrottaren men också visa sitt stöd. Visa att man finns där och tror på honom eller henne.