Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Årets östnyländska företag: Vi tror på made in Finland

Från 2016
maskinverkstad
Bildtext Årets företagarpris är en keramikskål skapad av Elina Sorainen.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Borgåföretaget CM Tools har gått en lång väg från överlevnadsprojekt till att bli ett starkt växande bolag.

Inne i den stora verkstadshallen i Ölstens i Borgå håller otaliga maskiner konsert. Fräsning, gnistbearbetning, svarvning och borrning. Här tillverkas det mesta man kan tänka sig i metallväg. Allt efter kundernas önskemål.

- Vi skräddarsyr produktionsverktyg och -processer för industrin. Bland personalen är hantverkskunnandet högt och arbetserfarenheten i branschen lång, säger CM Tools vd Juha Martikainen.

företagschef
Bildtext Vd Juha Martikainen vid en avancerad maskinell svarv.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Han kom till företaget 2010, då en ny tillväxtsstrategi lanserades. Sex år senare har CM Tools vuxit med råge. Omsättningen är nu cirka sju miljoner euro jämfört med knappa tre miljoner 2012.

- Företaget är inne i en ny fas. Genom företagsköp i Vasa och Lahtis har vi ökat på vår kapacitet. Nu kan vi vid behov snabbt reagera på stora order, säger Martikainen.

Borgåföretaget CM Tools har sina rötter i Ensto. De metallformer som Ensto använder för sin produktion av elarmatur tillverkas i Ölstens.

maskinverkstad
Bild: Yle/Mikael Kokkola

En som har varit med från första början är produktionschef Kaj Karlsson.

- Då Ensto lade ner sin maskinverkstad 2004 såg vi anställda ingen annan lösningen än att grunda eget och på så sätt bevara vår jobb. Rätt otroligt att vi har vuxit till ett så här stort företag, säger Karlsson.

CM Tools sysselsätter 20 personer i Borgå och har allt som allt cirka 70 anställda. De största kunderna är ABB, Ensto och Lamor. Handelskammarens utnämningen till årets östnyländska företag värmer förstås.

- Priset ser jag nog som ett erkännande för att vi har satsat rätt i en tuff bransch de senaste åren, säger Martikainen.

maskinverkstad
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Den långa ekonomiska regressionen har gjort att företaget aktivt söker upp nya kunder.

- Vi har ett stort kontaktnät i Finland och har trots globaliseringen alltid trott på made in Finland som vårt koncept. Vår produkt är vårt kunnande.

På verkstadsgolvet fortsätter maskinerna att sjunga och ljuda.

Maskinparken består av ett 50-tal större och mindre maskiner, från automatsvarvar till djupdragningsverktyg och sprutformsmaskiner för plast.

Vår inhemska industri behöver ständigt nya former för sina produkter.

Diskussion om artikeln