Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Varför måste man ha en orsak att inte dricka?

Från 2016
Uppdaterad 13.05.2016 16:38.
Pernilla dricker nästan aldrig alkohol, ett val som hon ofta måste försvara för andra.
Bild: Pernilla Bergman

Pernilla dricker inte alkohol och måste hela tiden försvara det. Varför räcker det inte med ett nej tack när det gäller sprit i Finland?

Pernilla Bergman har knappt druckit någon alkohol alls under de sex senaste åren. Hon slutade dricka då hon drabbades av en ovanlig lungsjukdom som förvärras av att hon dricker alkohol.

– Någon gång i året kan jag unna mig ett litet glas vin till maten. Då jag dricker gör jag det för att jag njuter av det, men jag dricker aldrig bara för att det ”hör till”, säger hon.

Okej att vara nykter bara man har en orsak

Pernilla tycker att det har varit rätt så lätt att vara nykter trots att alkoholen spelar en viktig roll i det finländska samhället. Hon säger ändå att det kanske är lättare för henne som avstår på grund av en sjukdom och inte bara för att hon inte känner för att dricka. Folk som känner henne vet varför hon inte dricker.

– Folk som inte känner mig frågar ibland varför jag inte vill ha ett glas vin till exempel, men det händer inte så ofta eftersom jag undviker att gå på suparfester. Fester som bara går ut på att dricka känns inte så givande för mig och jag går ofta hem tidigare då folk börjar bli berusade, säger Pernilla.

Det märks inte att man är nykter

Pernilla säger att hon tror att folk i allmänhet tror att det märks mera om man låter bli att dricka.

– Det är ju lätt att dricka en alkoholfri drink eller cider och då märker ingen att man inte dricker sprit, säger hon.

Hon säger att det är lättare att låta bli att dricka i Finland än man skulle tro.

– Jag tror att det har blivit viktigare att sköta om sig själv och bry sig om sin hälsa. Tidigare var det ju okej att röka inomhus, medan det idag är ganska ovanligt att alls röka, säger Pernilla.

Att vara nykter är en vana

Bara man bestämmer sig för att inte dricka så går det, enligt Pernilla.

– Det blir lättare ju längre man håller på. Man blir van vid situationerna, säger hon.

Ett tips från Pernilla är att förbereda sig på vad man ska säga då någon frågar varför man inte dricker.

– I början kan man bli obekväm, men man vänjer sig nog, säger hon.

Bestäm dig på förhand

Ett annat tips om man inte vill dricka är att bestämma sig för det på förhand.

– Har man bestämt sig för det är det kanske lättare att sedan hålla sig till det, säger Pernilla.

Man kan bestämma sig tillsammans med en vän, så att det blir lättare att hålla.

– Sen kan man ju svara på frågor på ett sätt som gör att folk inte kan ställa några följdfrågor. Om någon försöker bjuda eller frågar varför man inte dricker så kan man svara att man bara inte är sugen på alkohol och tacka för erbjudandet. Eller så kan man helt enkelt säga att man avstår på grund av privata skäl, säger hon.

Alkoholkulturen i Finland

Tidigare i år skrev Pernilla ett blogginlägg om alkoholkulturen i Finland som väckte mycket uppmärksamhet.

– Det är skillnad på att supa sig redlöst full eller unna sig ett par cider då och då. Men just råsupande känns ganska onödigt, säger hon.

Enligt Pernilla kan man alltid hitta en orsak att festa; man har gäster, det är ju Valborg bara en gång om året och sedan är det dags för midsommarfirandet.

Varför dricker du?

Särskilt på sommaren dricks det mera då det alltid finns något att fira. Också Pernilla sitter på uteserveringar och hänger på stranden, men hon väljer helt enkelt bort vinglaset eller ölstopet.

– Under sommaren använder man alkohol för att belöna sig själv för att man har jobbat så hårt. Men man kanske borde fundera varför man gör det och kartlägga i vilka situationer man dricker. Att till exempel inte kunna koppla av utan att dricka är inte särskilt sunt, säger hon.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln