Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Odlingslådan har många fördelar

Från 2016
Uppdaterad 18.05.2016 11:54.
Odlingslådor i Åbo centrum.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Tidigare start, bättre ergonomi och mindre ogräs. Det finns flera orsaker till att det blivit allt populärare att odla nyttoväxter och blommor i odlingslådor. Lådan är en praktisk odlingsenhet i staden, men det finns också många orsaker att välja lådodling i trädgården.

Det är inte svårt odla i lådor men det finns en del knep och förberedelser det kan löna sig att ha koll på innan man kör i gång.

Allra först gäller det att välja en bra solig plats med jämn mark, berättar hortonom Victoria Hagman, landskapsplanerare vid Viherlassila i Åbo.

- Under lådan skulle jag lägga markväv, också en tidning räcker. Det gör man för att hålla myllan på plats och för att ogräset inte skall komma upp den vägen, berättar Hagman.

Bildtext Lådodling vid Gamla stortorget i Åbo. Arkivbild.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Det lönar sig att ha tillräckligt med mylla i lådan. Ett tunt lager torkar lätt och man måste vattna oftare. Mycket beror på vad man vill odla, berättar Hagman.

- För sallad kan kring 20 centimeter räcka, men om man vill ha rotfrukter måste man ha åtminstone 40-50 centimeter mylla.

Låda eller friland?

Fördelarna med att odla i en låda är många då man jämför med att odla sina grönsaker i ett traditionellt grönsaksland. Eftersom det är en upphöjd bädd blir den varmare tidigare om våren och man kan komma igång tidigare med sina odlingar. Och eftersom lådan är begränsad hålls ogräset lättare borta vilken gör att den är lättskött.

- Om man har höga lådor är det dessutom ergonomiskt, man behöver inte böja sig ner för att rensa ogräs eller plocka sin skörd. Är lådan tillräckligt hög kan den till och med hålla harar och sniglar borta från växterna, berättar Hagman.

Mari Helin står vid säckar av muld och en blivande odlingslåda.
Bildtext Intresset var stort då Åbo stad i år erbjöd invånarna möjligheten att odla i lådor på stadens mark. Här underhållschef Mari Helin med lådor i Annaparken.
Bild: Yle/Olga Pihlman

En odlingslåda kan också vara ett bra alternativ om man har dålig jord i trädgården. Dessutom tar lådan inte så mycket plats och det går att odla småskaligt och effektivt.

- Det lönar sig att kombinera olika växter i lådorna. Snabbväxta, till exempel sallad eller rädisor, kan man kombinera med till exempel squash som skördas senare.

- Det som man också ska tänka på är att man placerar de högsta växterna i mitten av lådan och de lägre ute på kanten så att ljuset når jämt alla växter i lådan, påminner Hagman.

Temalådor ett alternativ

Vill du köra på ett speciellt tema i odlingslådan har Hagman flera påhittiga förslag. Hur låter det med en egen örtteodling?

- Då kan man odla till exempel lavendel eller citronmeliss. Så finns det många olika salvior och myntor, till exempel ananassalvia och pepparmynta, beroende på vad man vill ha i sitt te.

bi på luktärt
Bildtext Också bina gillar luktärt.
Bild: Yle/Camilla Forsén-Ström

Ett annat tema som Hagman kastar fram är att satsa på fjärilsväxter i lådan. Växter som lockar till sig fjärilar är bland annat salvia, timjan, isop och luktärter, berättar Hagman.

Vill man använda odlingslådan nästa år igen behöver man ta hand om jorden. Näringen minskar och jorden sjunker.

- På våren måste man böka om och luckra upp den. Då man fyller på med mylla ska lådan inte bli allt för full. Det är också viktigt att man årligen gödslar, hönsgödsel till exempel fungerar bra.

- Och så är det viktigt att man vattnar. Man kan vattna riktigt ordentligt när man satt till ny mylla och gödsel. Man pratar om ungefär en stor vattenkanna per kvadratmeter.

Diskussion om artikeln