Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Isabella Lövin nytt språkrör i Miljöpartiet

Från 2016
Gustav Fridolin och Isabella Lövin talar under en pressträff i Stockholm den 9 maj 2016.
Bildtext Gustav Fridolin och Isabella Lövin i Stockholm den 9 maj 2016.
Bild: EPA/JESSICA GOW/TT

Det svenska miljöpartiet har förnyat sin partiledning. Biståndsminister Isabella Lövin valdes i dag till språkrör, tillsammans med Gustav Fridolin.

Därmed lämnar Åsa Romson sina poster som språkrör och miljöminister. Enligt svensk press överväger hon också att lämna sin riksdagsplats.

Romson ersätts av tidigare EU-parlamentarikern Isabella Lövin. Valet skedde på partikongressen i Karlstad.

Det fanns missnöje med båda språkrören, men Gustav Fridolin återvaldes med överväldigande majoritet. Det fanns också fyra andra kandidater till posterna, men de fick endast ströröster.

Återkommande kritik

Det har blåst hårt kring Miljöpartiet. Tidigare i vår fick bostadsministern Mehmet Kaplan sluta efter oklarheter kring hans inställning till islamism. Senare måste också en styrelsekandidat avgå, efter att han hade vägrat handhälsa på en kvinnlig journalist.

Miljöpartiet har fått hård kritik för att avstå sina gröna ideal, för att behålla posterna i Sveriges regering tillsammans med socialdemokraterna.

Nu senast har kritiken riktats mot försäljningen av statsbolaget Vattenfalls brunkolsgruvor i Tyskland, som många miljöpartister hade hoppats skulle läggas ner.

Diskussion om artikeln