Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Från klenbent kalv till framtidens framgångsgarant – ”Patrik Laine har inga gränser”

Från 2016
Uppdaterad 13.05.2016 18:28.
Ishockeyspelare andas ut under paus.
Bildtext Patrik Laine har tagit VM med storm.
Bild: All Over Press

Att Patrik Laines insats mot Ungern risades berättar egentligen allting om hur mycket supertalangen imponerat i ishockey-VM.

Nyligen 18 år fyllda Laine gjorde två mål i sin VM-debut mot Vitryssland och fortsatte med exakt samma saldo (2+1) mot Tyskland.

Mot USA och Ungern senast var han inte lika effektiv och fick en del kritik från det finländska hockeyfolket – vilket bara är ett bevis på att det ibland skenar iväg lite väl snabbt.

– Jag tycker det festligaste är hur otroligt snabbt man vande sig vid att Patrik Laine dominerar i ett A-VM, konstaterade Yle Sportens Christoffer Herberts i Slaget efter tolv på fredagen.

Ishockeyspelare under intervju.
Bildtext Patrik Laine har samlat poängen 4+3 i sina fyra första VM-matcher.
Bild: All Over Press

– För om vi tittar på hans match mot Ungern, så skulle han ha hyllats till skyarna om det handlat om en VM-debut. Vi skulle ha sagt att han var företagsam, att han visade initiativ, att han ville jättemycket och tog för sig, och dessutom spelade fram till ett mål. Helt fantastiskt!

– Men nu tycker vi alla att han var lite halvdålig, vi hade väntat oss att han skulle göra ett, två eller tre mål. Att en 18-åring i sin fjärde VM-match kan ha så otroligt höga förväntningar på sig säger ju egentligen allting, menar Herberts.

”Finns inga gränser”

Lena Sundqvist, som refererar VM-turneringen i Sverige, har följt med Patrik Laines framfart med stor förtjusning. Hon berömmer även Finlands förbundskapten Kari Jalonen för modig matchning.

– Det är jättehäftigt att det kommer fram såna här talanger, det talar ju verkligen för att Finland har en härlig hockeyframtid framför sig, säger Sundqvist som sett Laine först i junior-VM och nu senior-VM.

– Han kliver in på helt samma sätt, han verkar ju helt orädd. Han spelar i senior-VM som om han aldrig gjort något annat. Sen ska Jalonen ha plus för att han låter ungdomar som Patrik Laine och Sebastian Aho ha roller där de kan vara som bäst.

Patrik Laine mot USA, VM 2016.
Bildtext Patrik Laine var även själv kritisk till sin insats mot USA.
Bild: All Over Press

Sundqvist menar att det är lätthänt att en tränare tar med unga talanger i truppen bara för att se och lära, men Jalonen har matchat Laine och Aho i toppkedjor och powerplay, vilket bidragit till poängproduktionen.

– Laine får speltiden och förtroendet han behöver för att glänsa. Det är ett nöje att få följa med Patrik Laine, det finns ju inga gränser på hur bra han kan bli.

”Kalven” Laines enorma framsteg

Finland har tagit både U20- och U18-VM-guld i vinter med stjärnjuniorer som Patrik Laine, Jesse Puljujärvi och Sebastian Aho i spetsen, varav de två förstanämnda väntas gå i topp-3 i sommarens NHL-draft.

Den tidigare landslagsmålvakten och nuvarande TPS-tränaren Fredrik Norrena ser liksom Lena Sundqvist den finländska ishockeyframtiden som ljus, men påminner även att dylika guldkorn inte växer på träd.

– Det är förstås ett litet undantag att vi får fram två såhär extrema talanger samma år, säger Norrena som fortsätter att det är glädjande att Finland nuförtiden fostrar allt fler storväxta spelare som exempelvis Laine och Puljujärvi.

– Sen Saku Koivu slog igenom har vi ju främst skolat upp såna här små raketer som tvinnar runt sina motståndare till höger och vänster, men nu har man lärt sig och också haft tålamod att satsa på de yngre spelarna.

Patrik Laine lyfter bucklan, april 2016.
Bildtext Patrik Laine valdes till slutspelets bästa spelare när Tappara vann FM-guld i våras.
Bild: All Over Press

Norrena bjuder på ett konkret exempel på en ung, skicklig och stor spelare, vars fysik och motorik dock inte ännu hunnit ikapp den enorma längdväxten i tonåren: Patrik Laine.

– Jag satt och kollade LeKi i Mestis slutspel förra våren och Laine var inte alls samma spelare då. Han stapplade runt, hade dålig skridskoåkning, var lite som en kalv på grönbete. Trots det skapade han målchanser, han stod på rätta ställen, men var inte ännu riktigt beredd att ta det där avgörande steget.

– I somras tränade han i Åbo med min gamla fystränare (Hannu Rautala) och gjorde fantastiska framsteg på det fysiska planet – och nu ser man resultaten av det hårda jobbet. Det är jättehäftigt att se en verklig supertalang få fart och ta det sista steget. Såhär snabbt kan de gå.

Lyssna på hela diskussionen i Slaget efter tolv i ljudklippet nedan:

Slaget efter tolv - dagens debatt: 13.05.16 Lejonen mot Tre Kronor - skilda VM-världar

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln