Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Obama och Norden eniga om fortsatta sanktioner mot Ryssland

Från 2016
Uppdaterad 14.05.2016 01:53.
USA:s president Barack Obama tillsammans med de nordiska ledarna; Islands premiärminister Sigurður Ingi Jóhannsson, Danmarks premiärminister Lars Løkke Rasmussen, Sveriges premiärminister Stefan Löfven, Norges premiärminister Erna Solberg och Finlands Pre
Bildtext USA:s president Barack Obama tillsammans med de nordiska ledarna i Washington den 13 maj 2016.
Bild: EPA/KEVIN DIETSCH / POOL

USA:s president Barack Obama säger att han och ledarna för de fem nordiska länderna har enats om att sanktionerna mot Ryssland bör kvarstå.

Obama uttalade sig vid det amerikansk-nordiska toppmötet i Washington i dag.

– Jag är av samma åsikt som de nordiska ledarna. Sanktionerna mot Ryssland bör stå kvar. Vi är enade i vår oro över Rysslands allt aggressivare militära närvaro i Östersjöregionen, sade Obama på presskonferensen efter mötet.

Niinistö: Viktigt med dialog med Ryssland

Finland representerades i Vita Huset av president Sauli Niinistö. Han poängterade vikten av att upprätthålla en dialog med Ryssland trots sanktionerna.

– Vi var överens om att det behövs mer dialog och insatser för att få Ryssland att återvända till det internationella samarbetet, sade Niinistö och betonade att Finlands ansträngningar att upprätthålla en aktiv dialog med Ryssland hyllades av de övriga deltagande länderna.

Sauli Niinistö under det amerikansk-nordiska toppmötet i Washington.
Bildtext President Niinistö hoppas att Ryssland kan återvända till det internationella samarbetet.
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

Sanktionerna mot Ryssland går enligt Niinistö hand i hand med krisen i Ukraina och fullföljandet av Minskavtalet.

– Det är svårt att säga om det finns en smula mer hopp att komma överens om avtalet. Men det är möjligt att vi med tiden kan göra framsteg och det skulle minska spänningarna i Östersjöregionen, sade Niinistö.

Obama hyllade de nordiska länderna

President Obama har under årens lopp ofta uttryckt sin beundran för de nordiska länderna. Det är ingen hemlighet att han uppskattar de nordiska ländernas pragmatiska beteende på den internationella scenen.

– Varför sätter vi inte de här små länderna vid makten i världen ett tag? Världen skulle vara säkrare om fler länder skulle agera som de nordiska länderna, sade Obama i sitt öppningsanförande och han uttryckte sig snarlikt också efter att mötet avslutats.

– Vi var egentligen överens om för mycket för att mötet skulle bli intressant, sade han med glimten i ögat.

Programmet är inte längre tillgängligt
Uutisvideot: Obama toivotti Pohjoismaiset johtajat tervetulleeksi humoristisella puheella - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Flott middag för de inbjudna gästerna

Under fredagskvällen stod Obama och hans fru Michelle värdar för en officiell middag för de inbjudna gästerna.

I toppmötet deltog förutom president Obama och president Niinistö, Islands statsminister Sigurður Ingi Jóhannsson, Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen, Sveriges statsminister Stefan Löfven och Norges statsminister Erna Solberg.