Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Ryssland eller Australien vinner Eurovisionen

Från 2016
Uppdaterad 14.05.2016 18:33.
Dami Im och Sergej Lazarev har bästa odds att vinna Eurovision 2016.
Bildtext Blir det duell mellan Dami Im och Sergej Lazarev?
Bild: EBU / Andreas Putting

Sergej Lazarevs poppiga You are the only one och Dami Ims powerballad Sound of silence har bästa odds att vinna sångtävlingen i Stockholm.

Rysslands Eurovisionsbidrag har i över en månad varit vadslagningsbyråernas vinnarfavorit, medan de andra i topp fem flera gånger bytt plats sinsemellan.

Precis innan semifinalerna seglade Ukrainas Jamala upp som den artist som kanske kunde rucka på Rysslands envälde i toppen.

Jamala representerar Ukraina i Eurovisionen 2016.
Bildtext Ukraina representeras av Jamala.
Bild: EBU / Andreas Putting

Ukraina kom galant vidare från sin semifinal, men det gjorde också Australien. Och plötsligt har vadslagningsbyråerna dagen innan finalen krönt Australien till det bidrag som kan slå ut Ryssland.

Goda sångare

Ukrainas låt 1944 känns kanske för svår att ta till sig för den stora massan, fast Jamala röstmässigt gör ett bra jobb. Dami Im har vunnit X Factor Australia och har presterat felfri sång varje gång hon intar scenen, men det finns många powerballader med i årets startfält.

I fall Australien skulle vinna får cirkusen ändå inte packa kappsäcken och åka till andra sidan av jordklotet. Ett av de deltagande ländernas TV-bolag i Europa har redan innan tävlingen lovat stå värdar för Eurovisionen om Australien vinner, men vilket land det handlar om är en väl bevarad hemlighet.

Dami Im representerar Australien i Eurovisionen 2016.
Bildtext Dami Im sitter på ett klot under en stor del av sina tre minuter på scenen.
Bild: EBU / Andreas Putting

Det som talar för Sergej Lazarevs poplåt är att den följer samma stil som Måns Zelmerlöws vinnarbidrag Heroes ifjol, men är mera påkostat och tar det visuella till nästa nivå. Men fast showen skulle gå hem hos röstarna, kommer de nationella juryerna att ge poäng till You are the only one som låter som en ganska typisk ESC-låt?

Mannen och pojken

Fjärde och femte bästa oddsen för vinst har Frankrike och Sverige. Frankrikes Amir har kallats ”en man bland alla pojkar” som i år deltar i tävlingen. Hans positiva, upptempolåt J'ai cherché har flest lyssningar av alla bidragen på Eurovision song contests Youtube-kanal.

Sveriges sjuttonåriga Frans med If I were sorry bidrar med det mest avskalade numret av topp femman.

Iveta Mukutijan representerar Armenien i Eurovisionen 2016.
Bildtext Iveta Mukutjian från Armenien har också satsat på showen i år.
Bild: EBU / Andreas Putting

Strax utanför topp fem hittar vi sedan Armenien, Malta, Italien, Nederländerna och Lettland. Armeniens Iveta Mukutjian är sist ut av finalens 26 bidrag vilket kan betyda att röstarna har henne i färsk minne då det är dags att plocka fram telefonen och avlägga sin röst.

För hela listan på de olika ländernas odds kan man gå till oddschecker.com.

Finalen i Eurovision song contest sänds lördagen den 14 maj med svenskt referat på Yle TV2, Radio Vega och Yle Arenan.

Följ Svenska Yles Eurovisionsexperter De Eurovisa på Facebook: facebook.com/DeEurovisa
Twitter: twitter.com/DeEurovisa
och Instagram: instagram.com/deeurovisa

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln