Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM i dag: Bekanta franska nunor försöker förhindra femte raka

Från 2016
Uppdaterad 14.05.2016 11:15.
HIFK-backen Yohann Auvitu lär få mest istid av alla spelare när Finland möter Frankrike i VM-hockeyn i dag.
Bildtext HIFK-backen Yohann Auvitu lär få mest istid av alla spelare när Finland möter Frankrike i VM-hockeyn i dag.
Bild: All Over Press

FM-ligans bästa back och en ordinarie NHL-spelare. Frankrike saknar inte toppar, men bredden som krävs för att hota årets upplaga av lejonen finns inte. Räkna med femte raka för Finland.

Frankrike–Finland

S:t Petersburg, kl. 12.15.
Följ med och delta i chatten på Yle Sportens webbplats med Mats Ahlnäs och Christoffer Herberts från klockan 11.45.

Finlands förutsättningar:

Laget har tagit fyra raka trepoängare i VM och totalt åtta segrar i rad. Stämningen är utmärkt och blev inte sämre av en ledig torsdag då spelarna fick tillbringa dagen med fruar, flickvänner och familjer.

På fredagen kördes ett hårdare träningspass samtidigt som Jani Lajunen och Mikko Rantanen anmäldes till VM. Att de sista frågetecknen kring truppen rätades ut gör knappast stämningen sämre heller, tvärtom.

Mikko Koskinen är lagledningens val som förstamålvakt och Juuse Saros får efter sin nolla finna sig i att sitta på bänken igen. Av utespelarna tar Jani Lajunen platsen som center i fjärde kedjan medan Tomi Sallinen flyttas till trettonde forward.

I den finländska laguppställning som lejonen anmält till IIHF fortsätter också Leo Komarov i kedjan med Mikko Koivu och Mikael Granlund.

Lasse Kukkonen är tillbaka efter en lättare skada i ljumsken men lejonen fortsätter med sju backar. Det betyder att Tommi Kivistö petas medan också Mikko Rantanen får vänta på sin VM-debut.

I matchen mot Ungern senast var den första perioden lejonens klart sämsta och en bra start kommer att betonas inom laget. Med tanke på det blir tiden för nedsläpp en liten utmaning, hockeyspelare är inte vana att vara som allra vassast vid lunchtid.

Frankrikes förutsättningar:

Inledde VM med att slå Tyskland efter straffar och tog också tre lätta poäng mot Ungern. Men klara förluster mot Slovakien och USA gör att Frankrike inte har realistiska chanser att nå kvartsfinal då Finland och Kanada står för motståndet i de två följande matcherna.

Halva truppen håller till i den franska ligan som inte håller särskilt hög klass och det handlar definitivt om en motståndare som lejonen ska slå utan större problem. I år saknas också KHL-silvermedaljören Stephane Da Costa från CSKA Moskva och Antoine Roussel som varit kvar i Stanley Cup-slutspelet med sitt Dallas.

Frankrike är en ändå hockeynation som befäst sin plats i A-VM och de senaste åren slagit både Ryssland och Kanada. Nästa år kan grenen få ytterligare en boost i landet då den ena av VM-grupperna spelas i Paris.

Håll koll på:

Pierre-Edouard Bellemare.
En fin hockeystory, då Bellemare till slut uppfyllde sin dröm och blev NHL-spelare – vid 29 års ålder. De senaste två säsongerna i Philadelphia Flyers har anfallaren gjort gott om matcher, men inte plockat särskilt många poäng (totalt 13+14=27 på 160 matcher).

Före det spelade Bellemare åtta säsonger i Sverige för Leksand och Skellefteå och vann också två SM-guld. Inte undra på att Bellemare pratar en god svenska.

Yohann Auvitu.
Välbekant för de som följer med den finländska ligan, valdes till seriens bästa back den gångna säsongen. Gjorde dessutom ett strålande slutspel för silver-HIFK. Auvitu vann backarnas poängliga i playoff med 6+7=13 på IFK:s 18 playoffmatcher.

Kom till Finland och Jyväskylä för åtta år sedan och har också hittat sin ryska fru i landet, siktar nu på att fortsätta sin karriär i fruns hemland i KHL.

Inbördes matcher:

Har mötts två gånger i VM sen millennieskiftet, bägge gångerna i lejonens hemmaturneringar i Helsingfors.

2012 vann Finland med 7–1. Fyra av matchens mål gjordes av spelare som också är med i dag: Jussi Jokinen (2), Mikko Koivu och Juuso Hietanen. Också Jarkko Immonen, Janne Niskala och Niko Kapanen hittade rätt.

Året efter var lejonen bättre med siffrorna 3–1. Hemmalagets målskyttar då Janne Pesonen, Juhamatti Aaltonen och Ville Viitaluoma.

Visste du att:

Matchen mot lejonen är speciell för fransmännen, då inte mindre än åtta av spelarna i det franska laget har spelat i Finland.

Det handlar om anfallarna Damien Fleury (Sport), Valentin Claireaux (LeKi och KeuPa), Nicolas Ritz (HPK), Yorick Treille (HIFK), Teddy Da Costa (Hokki, Tappara, LeKi, Pelicans, Peliitat och Sport) och Charles Bertrand (Lukko, Hokki, TPS och Sport).

Dessutom har backen Yohann Auvitu (D-Team, JYP-Akatemia, JYP och HIFK) och målvakten Ronan Quemener (Jukurit) ett förflutet i finländska klubbar.

Finlands laguppställning:

Jussi Jokinen – Aleksander Barkov – Patrik Laine
Mikael Granlund – Mikko Koivu – Leo Komarov
Mika Pyörälä – Jarno Koskiranta – Sebastian Aho
Antti Pihlström – Jani Lajunen – Teemu Pulkkinen
Tomi Sallinen

Esa Lindell – Ville Pokka
Topi Jaakola – Juuso Hietanen
Atte Ohtamaa – Lasse Kukkonen
Anssi Salmela

Mikko Koskinen
(Juuse Saros)

Herberts tips:

Givetvis kommer femte raka segern, och dessutom hyfsat enkelt.

4–1 till Finland utan problem, men tre perioder bländande ishockey blir det knappast och den hårda domen i de överkritiska hemmasofforna lär igen bli ”det här spelet räcker inte till guld”.

Texten uppdaterad under förmiddagen med senaste laguppställningsnytt från lejonlägret.

Diskussion om artikeln