Världsmedborgaren Ai Weiwei i Helsingfors per Skype
Konstnären Ai Weiwei har öppnat en sommarutställning i Helsingfors med en exklusiv tv-intervju för Svenska Yle från Gaza i Mellanöstern. Utställningen visar hans nyaste arbeten för första gången i Norden.
Sedan i vintras har Ai Weiwei arbetat med en dokumentärfilm om flyktingkrisen genom att intervjua flyktingar, politiker och frivilligarbetare överallt där problemen har varit akuta.
Efter att ha besökt Jerusalem och Västbanken skulle aktivisten och konstnären Ai fortsätta till Gaza med sitt kamerateam på tio personer. Men Israel stoppade honom.
Internet ger frihet
Efter att saken blivit känd på den fristående israeliska bloggen HA-Makom spred sig nyheten till de israeliska nyhetskanalerna och på sociala medier. Ai och kamerateamet fick därefter tillstånd att resa in i Gaza.
- Internet betyder frihet, säger Ai Weiwei. De sociala medierna är inte bara en kommunikationskanal. De är demokrati och frihet i sej själva, tillägger han.
Tv-nytt kunde intervjua honom per Skype i den enda intervjun han gav om utställningen i Helsingfors.
Han är starkt influerad av den franska konstnären Marcel Duchamp och begreppskonsten och även av popkonstnärer som Andy Warhol och den västerländska konsumtionskulturen.
Vilken nationalitet anser han själv att han representerar? Eller är han en världsmedborgare?

Ai Weiwei konstaterar att han i sin hemstad Peking betraktas som en dissident och ett hot mot den nationella säkerheten.
Andra ser honom som en aktivist eller en kines men själv säger han att han tycker det är väldigt svårt att förstå de här kategorierna.
- Jag gör fortsättningsvis utställningar och dokumentärfilmer. Jag har jätteroligt utan att tänka på de där kategorierna, säger han glatt.
Direkt från Paris
Utställningen Exaggeration, Överdrift, på Galerie Forsblom visar helt nya verk skapade i tunna bambuspjälor med tunt vitt siden som nyss hade världspremiär i Paris på det lyxiga varuhuset Le Bon Marché.
Det är fantasifulla figurer inklusive en jättelik drake med en gapande käft.
Draken är en nationell symbol för Kina och den maktfullkomliga kejsaren. Men Ai Weiwei erbjuder i stället en drake som står för personlig frihet. Budskapet är hopp och uppmuntran.
- Den här utställningen talar till barnet inom oss, säger Ai som har visualiserat de mytiska figurerna i en klassisk samling av kinesiska barnsagor från fjärde seklet före Kristus.
- Vi har haft dem i 2.000 år. De kommer alltid att finnas bland oss, säger Ai.
Men ingenting är självklart i Kina.
Ai Weiwei måste tillbringa sina första 20 år på ett slutet arbetsläger. Hans far, den kända poeten Ai Qing, var utbildad i Paris och hölls inspärrad för att bli omskolad av "massorna". Sonen fick aldrig höra de gamla barnsagorna.
- När vi växte upp ansågs allt gammalt vara feodalt skräp. Allt gammalt rensades ut och förstördes. Också barnsagorna förbjöds och böckerna brändes, berättar Ai om kulturrevolutionen i intervjun från Gaza.
Han säger att ingen fick bekanta sig med historien i det egna landet eller i andra länder. Men nu har de mytiska figurerna i de gamla fablerna blivit jättepopulära i Kina.
Figurerna i sagorna är både vänliga, olyckliga och fräcka tycker Ai.

Han har tolkat dem fritt och också framställt en egen fantasifigur i bambuspjälor som har hans ansikte. Figuren ser ut att anfalla med hammaren och skäran i högsta hugg. Det blir som en självironisk och subversiv gest mot den auktoritära kommunistregimen i Kina.
Provokationen provocerar
Vänner av god smak ser inte alltid med blida ögon på Ai Weiweis segertåg på världens konstmuseer.
Han ryggar inte för provokationen, ett kännetecken för konsten och politiken i vår tid när också Eurovision Song Contest har allt fler sånger med tydlig anspelning på förtryck och orättvisor.
I ett verk med direkt anknytning till Finland tar Ai Weiwei ställning till den finska oviljan att ta emot flyktingar.
Han samlade i vintras in använda ampuller för tårgas i Calais där flyktingarna stoppades med våldsamma medel när de ville vidare till England.
Tårgasampullerna bildar ordet MAAHANMUUTTAJA över hela väggen på galleriet i Helsingfors.
Ai Weiwei visar också tre stora bilder på sig själv när han krossar en gammal keramikvas. Bilderna är skapade i blåvita lego-klossar från Danmark.

Också Picasso och Solzjenitsyn
Galleristen Kaj Forsblom tycker det är helt naturligt.
- Vad stod Picasso för om inte just en provokation när han skapade sin världsberömda målning "Guernica", utbrister han. Det var Picassos sätt att ta ställning mot det nazityska bombardemanget i de spanska fascisternas tjänst så att den baskiska staden förstördes.
Också den ryska författaren Solzjenitsyn sågs av myndigheterna som en dissident. Man kan på något sätt jämföra honom med Ai Weiwei, tillägger Forsblom.
Kaj Forsblom framstår som den mest internationella konstgalleristen i Norden. Det hänger i hög grad samman med de breda kontakterna galleristen i decennier har upprätthållit med den internationella konstvärlden.
- Vi är väldigt stolta att kunna visa en utställning som ger en lite bredare insyn i hans konst på 2010-talet, säger han.
- Ai Weiwei betraktas som den mest kända levande konstnären i världen. Det gäller både Amerika, Europa och Fjärran Östern, säger Forsblom. Han besökte själv Ai Weiweis studio i Berlin och Peking och utställningen i Paris för att få utställningen till Helsingfors.
Utställningen på Galerie Forsblom pågår från den 13.5 till den 21.8. 2016.