Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

75-årig buddhistmunk höggs ihjäl i Bangladesh

Från 2016
Tusentals poliser  kommnederades ut på gatorna efter avrättningen av islamistledaren Motiur Rahman Nizami som befara utlösa nya terrordåd
Bildtext Tusentals poliser kommenderades ut på gatorna efter avrättningen av islamistledaren Motiur Rahman Nizami som befaras utlösa nya terrordåd
Bild: EPA/ABIR ABDULLAH

En 75-årig buddhistmunk har huggits ihjäl i Bangladesh i vad som verkar vara det senaste i en lång rad av mord på intellektuella, minoritetsaktivister och liberala bloggare.

Munken Banthe U Chak mördades av okända män i sitt tempel drygt 300 kilometer sydost om huvudstaden Dhaka.

- Bybor fann munken i en pöl av blod i morse. Han höggs ihjäl, säger vicepolischefen Jashim Uddy i distriktet Bandarban där majoriteten av befolkningen är buddhister.

- Vi fann fotspår av fyra eller fem personer som trängt sig in i templet, tillägger Uddy.

Hade mordhotats

Människorättaktivister säger att U Chak hade fått mordhot nyligen.

- Han blev munk för endast ett och ett halvt år sedan. Han hade fått mordhot men ingen tog dem på allvar, säger juristen Jyotirmu Barua.

Polisen har inte fått upp spår efter misstänkta, men radikala islamister har utfört och tagit på sig skulden för tiotals mord på intellektuella, liberala bloggare och aktivister från olika religiösa eller etniska minoriteter.

En ateistaktivist, två gayaktivister och en sufiledare har huggits ihjäl tidigare den här veckan.

Chefredaktören för Bangladesh första gaydtidskrift Xulhaz Mannan och Mahbub Tonoy mördades i en privatbostad i huvudstaden Dhaka
Bildtext Chefredaktören för Bangladesh första gaytidskrift Xulhaz Mannan och Mahbub Tonoy mördades i en privatbostad i huvudstaden Dhaka
Bild: EPA/ABIR ABDULLAH

Jihadister allt mer aktiva

Det är särskilt religiösa minoriteter som muslimska sufier, ahmadiyya-muslimer, hinduer, kristna och buddhister som har utsatts för våldsamma attacker under de senaste åren.

Bangladesh är sekulärt även om nästan nittio procent av befolkningen är muslimer. Buddhister utgör endast en procent av befolkningen på 160 miljoner människor.

Den sekulära regeringen har förnekat att jihadistgrupper som IS eller al-Qaida skulle ligga bakom attacker, trots att bägge grupper har tagit på sig skulden för flera mord.

I tisdags avrättades islamistledaren Motiur Rahman Nizami för folkmord och krigsförbrytelser vilket ledde till kravaller och farhågor om ännu fler terrordåd.

Diskussion om artikeln