Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bollförbundets tävlingschef Lundström: Slavkontrakten vanliga

Från 2016
Uppdaterad 14.05.2016 11:17.
fotboll
Bild: Yle/Erica Vasama

Bollförbundets tävlingschef Peter Lundström kommenterade slavkontrakten inom finländsk klubbfotboll i Aktuellt 17:

Hur utbrett är problemet med slavkontrakt?

- Tyvärr måste man säga att det händer regelbundet, tyvärr. Problemet har inte ökat, men det är samma funktionärer som tycks vara inblandade hela tiden.

Hur ser helhetsbilden av problemet ut?

- Slavkontrakt är någonting som vi har sett under årens lopp. Spelare vill komma till Europa, och gör vad som helst, till vilket pris som helst, för att sedan kanske vara tillräckligt skickliga för att byta till en större klubb och till ett större fotbollsland än Finland.

Vilka effekter kan slavkontrakten få för finländska fotboll?

- De förvränger totalt spelarmarknaden. Vi har över 250 utlänningar som spelar i Finland i ligan, division 1 och 2. Det är bra med utändskt inslag ifall det handlar om förstärkningar, men om spelarna inte förstärker laget så borde vi bjuda spelmöjligheter åt inhemska spelare.

Finns det en risk för att spelare som går med på slavkontrakt även ökar på risken att ta emot mutor?

- Visst, riskfaktorn är stor. De är perfekta objekt för dem som jobbar inom brottslighet. Klubbarna förstår inte att de importerar en riskfaktor in i klubben. Vissa klubbar hamnar inför någonting tråkigt och måste se över sin verksamhet, och här vill jag berömma RoPS för skötandet av mutskandalen. De gjorde en profiländring till inhemska spelare, men det krävdes att någonting tråkigt hände för att detta skulle ske.

- Minimilön är ett sätt att motarbeta problemet, men vi har i Bollförbundet även skolning för klubbarna inför säsongen med seminarier i november och december för att kunna påverka och hjälpa klubbarna med lagbygget.

Hur utbrett är problemet? Handlar det om enstaka klubbar eller flera?

- Det är bara några klubbar som har flera utländska spelare, men vi har också förmedlare eller sk. spelaragenter som inte bär sitt ansvar för sin arbetsgivare, dvs spelaren.

- Vi har förmedlare som skickar spelare till Finland, och när dessa inte får kontrakt så glömmer de spelarna. De är här i Finland, och så är det någon barmhärtig i någon klubb som bjuder på bed & breakfast, ett ställe att bo, och rena kläder.

Diskussion om artikeln