Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hizbollahs militärkommendör dödades av jihadister i Syrien

Från 2016
Uppdaterad 14.05.2016 13:19.
Hizbollahkommendören Mustafa Badreddine begravdes på fredagen i shiamulimska södra Beirut
Bildtext Hizbollahkommendören Mustafa Badreddine begravdes på fredagen i shiamuslimska södra Beirut där tusentals sörjande deltog i begravningen
Bild: EPA/NABIL MOUNZER

Den shiamuslimska milisgruppen Hizbollah anklagar sunnimuslimska rebeller för att ha dödat Hizbollahs högste militärkommendör Mustafa Badreddine i Syrien.

Hizbollah anklagar syriska jihadister för att ha dödat Badreddine i en artilleriattack den här veckan nära den internationella flygpatsen i Damaskus.

Gruppen offentliggjorde Badreddines död då han begravdes i Beirut på fredagen.

- Undersökningar visar att explosionen i en av våra baser nära flygplatsen orsakades av artillerattacker, som utfördes av takfirgrupper, säger libanesiska Hizbollah i ett uttalande.

Hizbollah använder ordet takfir (ung. otrogen) för väpnade islamistgrupper som kämpar mot president Bashar al-Assads styre.

- Resultatet av utredningen stärker vår beslutsamhet att fortsätta kampen mot dessa kriminella gäng, varnar Hizbollah i sitt uttalande.

Badreddine dömdes till döden redan år 1983

Badreddine var Hizbollahs högste militärkommendör och den högst uppsatta av de drygt 1 200 medlemmar av Hizbollah som har dödats i det syriska inbördeskriget.

Mustafa Badreddine dömdes till döden för terrordåd i Kuwait år 1983. Han flydde år 1990 när irak invadera Kuwait.

Han deltog därefter i många operationer mot Israel och rivaliserande grupper i Libanon.

Han hörde också till de fem Hizbollahmedlemmar som år 2005 åtalades i sin frånvaro för mordet på Libanons förre premiärminister Rafik Hariri.

Diskussion om artikeln