Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Här är finalens höjdpunkter

Från 2016
Uppdaterad 14.05.2016 19:01.
Måns Zelmerlöw och Petra Mede på ESC-estraden
Bildtext Måns Zelmerlöw och Petra Mede på ESC-estraden.
Bild: Andres Putting /EBU

Nu är den här, dagen alla Eurovisionsfans sett fram emot sedan den sista konfettin singlade ner i Wiener Stadthalle ifjol.

Svenskarna bjuder sin vana trogen på en spektakulär finalshow samt ett helt nytt sätt att presentera hur rösterna fördelats. Det kommer att bli en lång kväll, så ladda upp med kaffe och smörgåsar!

Kvällens populäraste: Petra Mede

Visst, det jublas för Dami Im och tjoas för Zoë från Österrike, men det största jublet får faktiskt årets programvärd Petra Mede. Men jämna mellanrum brister hennes fans ut i rena rama hejaklacksramsan - Petra! Petra! Petra! - varvid hon blir tvungen att be dem sluta så den strama tidtabellen inte ska ruckas. Ikväll bjuder Petra och Måns igen på småfräck humor, ledig dialog, sång och dans och många klädbyten. Antagligen det bästa värdparet man någonsin skådat i denna tävling.

Kvällens oufit: Nina Kraljic från Kroatien

Nina uppträder i kvällens mest uppseendeväckande stass. Först är hon insvept i en väldig halvtransparent kappa i tältmodell med moderkaksmönster. När kappan åker av avslöjas en silvrig och vit långklänning som skulle fungera utmärkt på ett bröllop i yttre världrymden. Dock tyckte Nina själv att klänningen blev lite överdriven, så hon lånade en sax av en frisör i omklädningsrummet och kapade resolut bort några fjädrar och detaljer. Kläddesignern Juraj Zigman är rasande. Men klänningen blev ju inte direkt minimalistisk för det ...

Nina Kraljic
Bild: Andres Putting /EBU

Kvällens "Jasså är du också här"?

I år visas Eurovisionen i USA för första gången och EBU gör ingen hemlighet av hur förtjusta man är över att intresset för tävlingen blir allt mera världsomfattande. I anknytning till detta har man bjudit in en superstjärna, nämligen Justin Timberlake. Dennes koppling till Eurovisionen känns aningen diffus, även om han själv intygar att han har tittat på programmet tidigare. I en mellanakt framför han sin nya låt Can't stop this feeling, skriven bland annat av svenska Max Martin och Shellback. Till och med Måns Zelmerlöw tappar fattningen och blir fnittrig när han ska snabbintervjua Mr Timberlake och i green room brottar finalartisterna nästan ner varandra för att lyckas fotografera storstjärnan. Men det hjälps inte. Lite lösryckt känns det hela ändå.

Justin Timberlake uppträder i Eurovisionen 2016
Bild: Andres Putting /EBU

Kvällens fråga: Vad händer om Australien vinner?

Fortfarande är det Rysslands Sergej Lazarev som toppar vadslagningsbyråernas listor, men under veckan har en dam från andra sidan klotet gjort en riktig spurt. Dami Im från Australien försätter publiken i extas varje gång hon tar ton och kommer utan tvekan att få en topplacering i kväll. Men vad händer om hon vinner? Jo, då kommer nästa års Eurovision att ordas i ett land inom Europas gränser. Det australiensiska tv-bolaget betalar förstås sin del av kakan, men ett europeiskt tv-bolag står värd för kalaset. Det är redan fastslaget vilket land som erbjudit sig att göra detta, men EBU väljer att vara förtegna om saken in i det sista.

Dami Im representerar Australien i Eurovisionen 2016.
Bild: EBU / Andreas Putting

Kvällens kvistigaste: Poängfördelningen

I år presenteras rösterna på ett helt nytt sätt. Först kontaktar man i vanlig ordning talespersoner för alla deltagarländer. De flinar upp sig och säger några floskler på stapplig svenska, precis som traditionen bjuder. Dock är det bara jurygruppernas röster som presenteras i detta sammanhang, och talespersonerna presenterar endast 12-poängaren (tidigare år har de läst upp 8-, 10- och 12-poängaren).

När rundan är avklarad har vi alltså bara koll på halva sanningen. För härefter presenteras publikens röster i ett raskt tempo. Det här innebär att det in i det sista kommer att vara oklart vem som egentligen kammat hem segern. En gastkramande upplevelse, och definitivt en förbättring så fort man vänjer sig vid det hela! Systemet känns dock inte helt obekant för den som följt med svenska Melodifestivalen.

Finalen i Eurovision Song Contest 2016 sänds lördagen den 14 maj i TV2, Yle Radio Vega och på Yle Arenan med start kl 22.00.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln