Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Snabbanalys: en period av Barkov–Laine-uppvisning räckte

Från 2016
Uppdaterad 14.05.2016 16:59.
Det blev en ny segerfest för ishockeylejonen.
Bildtext Det blev en ny segerfest för ishockeylejonen.
Bild: All Over Press

Rutinseger. Ännu en trepoängare i raden. Kalla det vad ni vill, men Finland gjorde precis vad som behövdes för att ta sin femte seger på lika många matcher.

Frankrike–Finland 1–3 (0–0, 0–3, 1–0)

Avgörandet:

Att ett fokuserat Finland var bättre än Frankrike stod klart från första bytet, men så länge som fransmännen hängde med i målprotokollet fanns en minimal osäkerhet.

Efter att domarna halvvägs in i andra perioden kollat på videoband i många minuter bestämdes det att Aleksander Barkovs 2–0 var korrekt och matchen var över med 30 minuter på tavlan.

Frankrike behövde spel med 5 mot 3 för att spräcka nollan, men då var det bara sju minuter kvar att spela och aldrig nån större fara för lejonen, trots några onödiga utvisningar.

Lejonens toppar:

Tre stjärnor:
Aleksander Barkov. Visade varför han som 20-åring är Finlands bästa ishockeyspelare just nu. Gjorde vad han ville på isen, fick av domarna till och med styra in ett mål med hög klubba. Har varit stabil under hela VM, den här matchen var hans personliga topp hittills.

Två stjärnor:
Patrik Laine. Att 1+1 av en 18-årig VM-debutant mest får oss att rycka på axlarna säger allt. Laines turnering är inget annat än ett massivt utropstecken och en stor sensation. Efter ett par mer mänskliga insatser var jättelöftet sitt vanliga osannolika jag.

En stjärna:
Jussi Jokinen. Kompletterar sina 18- och 20-åriga kedjekompisar på ett ypperligt sätt. Noterades för 0+2 och inte minst framspelningen till Laines mål var läcker. Gör ett gediget VM utan att få några rubriker.

Bonusberöm:
Kedjan med Mikko Koivu, Mikael Granlund och Leo Komarov var inte dålig nu heller. Esa Lindell gjorde ett mål och Sebastian Aho var pigg.

Kan bättre:
Fjärde kedjan var nykomponerad, men Jani Lajunen–Teemu Pulkkinen–Antti Pihlström var ingen supersuccé.

Utropstecknet:

Finlands utdelning i andra perioden kan man åtminstone inte klaga på. Åtta skott på mål, varav tre gick in. Att jämföra med ett mål på tjugofem skott i andra perioden mot Ungern senast.

Stämningen:

Den tidiga matchstarten märktes inte på isen, Finland visade upp full koncentration från det första bytet. På läktarplats var det sämre ställt. Av 3500 i publiken var kanske 2500 finländare, men de satt mest och sov.

Framtiden:

15 poäng av 15 möjliga, tar Kanada poäng av Slovakien på lördag kväll har lejonen säkrat en plats bland de två bästa i gruppen. I vilket fall som helst väntar ett slovakiskt lag i desperat poängbehov på söndag klockan 20.15. Lär bli tuffare än i de två senaste matcherna.

Diskussion om artikeln