Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Laine efter nya poäng: ”Roligare att spela än att stanna och sova”

Från 2016
Uppdaterad 14.05.2016 16:59.
Patrik Laine gjorde en stark match mot Frankrike.
Bildtext Patrik Laine gjorde en stark match mot Frankrike.
Bild: All Over Press

Patrik Laines otroliga VM-succé fortsätter. Efter 1+1 i lunchmötet med Frankrike har 18-åringen plockat totalt nio poäng på fem matcher.

– Tre poäng till laget och två poäng av mig själv. Det ger ett bra självförtroende att vi kunnat rada upp segrar, sammanfattar Laine i intervjuzonen i S:t Petersburg efter 3–1 över Frankrike.

Det i lejonens enda match i detta VM som startade kl. 12.15. Ovanligt tidigt väckning, men inga större problem för Laine att komma upp ur sängen.

– Så svårt var det inte. Visst hade man kunnat fortsätta sova, men det är väl roligare att fara och spela, säger Laine.

Såg inte omdiskuterat mål

Patrik Laines kedja blev tungan på vågen när Finland tog femte raka VM-segern. Trion med Laine, Aleksander Barkov och Jussi Jokinen gjorde i den andra perioden två mål i spel 5-mot-5 när lejonen stod för det avgörande rycket.

En omdiskuterad situation var 2–0-målet. Laines skott styrdes i mål av Barkov. Med en hög klubba, tyckte många. Men efter en lång videogranskning valde domarna att godkänna målet.

– Jag såg ingenting, jag bara blundade och försöka skjuta ditåt. Jag såg inget, men det blev mål, det räcker för oss, säger Laine.

"Enkelt att sätta in den"

3–0-målet var däremot odiskutabelt, och matchens delikatess. Barkov fram till Jokinen som hittade Laine som satte in sitt femte VM-mål.

– Det var en backhandpassning från ett proffs, pucken landade perfekt på klubban, det var enkelt att sätta in den i mål, säger Laine och hyllar Jokinens framspelning.

Poängen mot Frankrike förde åtminstone tillfälligt upp VM-rookien till andra plats i turneringens poängliga. Men helt nöjd var han inte, framför allt inte med sin första period.

– Jag tog en del dumma beslut, jag borde ha spelat smartare. Men när vi fick första målet öppnade vårt spel upp sig och vi pressade tillbaka dem, säger Laine.

Diskussion om artikeln