Mål eller inte? Långa videokontroller irriterade Barkov
Aleksander Barkov var planens kung när Finland slog Frankrike med 3–1. Men efter segern var lejonens stjärncenter mest ilsken på hur lång tid det tog för domarna att reda ut ett par tveksamma målsituationer.
– Om man bara skulle få kontrollerna lite kortare så att man inte skulle behöva sätta sig på motionscykeln mitt under matcherna, skämtar Barkov frustrerat i intervjuzonen i Jubilejni-hallen.
– Speciellt när man är utvisad är det irriterande att sitta där och vänta i tio minuter.
Lejonens match mot Frankrike var en snabb historia, men eftermiddagen blev längre på grund av att domarna tre gånger valde att konsultera videokontrollanterna för att utreda om mål skulle godkännas eller inte.
Barkovs mål godkändes
Två av kontrollerna blev väldigt långa, bland annat när Barkovs eget 2–0 godkändes, trots en misstänkt hög klubba.
– Det gick snabbt och jag har inte sett situationen på video. Jag märkte att pucken träffade klubban och jag hade den högt, men jag vet inte på centimetern var det träffade. Men domaren godkände det, säger Barkov.
Nästa evighetslånga videokoll kom när Barkov och Leo Komarov bägge satt i utvisningsbåset och Frankrike reducerade till 1–3. Eftersom matchens huvuddomare kom från Ryssland och Vitryssland kunde denna utvisade finländska duo ta sig ett snack med domarna och påpeka att det var väldigt mycket folk i lejonens målområde.
– Vi diskuterade på ryska, och domaren sade åt oss att det var mål. Han godkände mitt mål också så jag började inte klaga.
Kortare koll i NHL
Videokontroller är också vanliga i NHL, men Floridaforwarden har inte sett samma problem i Nordamerika.
– Om det är 50/50-lägen kan det ta rätt länge, men så här länge tar det inte, säger Barkov.
En som tog uppståndelsen med ro var däremot lejonens chefstränare Kari Jalonen, som undvek att kritisera det internationella hockeyförbundet i det här fallet.
– Jag tycker det är bra att lägena kontrolleras så att det går rätt. Sedan måste vi lita på att beslutet blir rätt. Men hellre så här, att det inte blir oklarheter utan vi får rätt resultat, säger Jalonen.