Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Ukrainas Jamala vann Eurovisionen

Från 2016
Uppdaterad 15.05.2016 12:06.
Jamala representerar Ukraina i Eurovisionen 2016.
Bildtext Jamala sjöng för Ukraina i Eurovisionen.
Bild: EBU / Andreas Putting

Ukraina seglade upp som en av vinnarfavoriterna på vadslagningslistorna under tävlingsveckan. Vinnarlåten heter 1944.

Ukraina fick näst mest röster av jurygrupperna som står för hälften av poängen. Jurygruppernas favorit var Australien. Ukrainas Jamala fick också näst mest röster av folket, men poängen räckte ändå till vinst. Folkets favorit var Ryssland. Det blev helt enkelt en kompromisseger.

Jamala representerar Ukraina i Eurovisionen 2016.
Bild: EBU / Anna Velikova

Låten 1944 framförs delvis på engelska och delvis på krimtatariska. Den handlar om hur Krimtatarerna deporterades från Krim av den sovjetiska diktatorn Josef Stalin till Centralasien under en kollektiv bestraffningsoperation den 18-20 maj 1944.

Ryssland protesterade mot att Ukraina skulle få uppföra sången i Eurovisionen, men EBU godkände låten eftersom de ansåg att den inte hade ett politiskt budskap.

Under dagarna innan finalen har Jamala ändå berättat att låten visst har ett politiskt budskap och kan tolkas till de händelser som nu inträffar i Ukraina och på Krim.

Ukrainas Jamala har precis vunnit Eurovisionen.
Bild: EPA /Maja Suslin

Jamala är artistnamnet på jazzsångaren Susana Dzjamaladinova. Hon har krimtatariskt påbrå och har i intervjuer sagt att hon blev inspirerad att skriva låten till minne av sin farmor som var en av de som deportrerades år 1944.

Ukraina vann senast år 2004 med Ruslana och Wild dances. Ifjol deltog landet inte på grund av det ostabila läget i landet.

Se Ukrainas vinnarbidrag på Youtube.

Diskussion om artikeln