Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Ukrainas ESC-seger väcker frågor om säkerheten i landet

Från 2016
Uppdaterad 15.05.2016 08:03.
Jamala på presskonferens efter att hon vunnit Eurovisionen 2016.
Bildtext Jamala vann Eurovisionen 2016. Här på presskonferens i kläder inspirerade av hennes rötter.
Bild: EBU / Anna Velikova

Svenska Yles reporter Lilian Brunell på plats i Stockholm summerar stämningarna efter Ukrainas Eurovisionsvinst.

Det var en smått överrumplad presskår som tog emot Jamala på presskonferensen efter Eurovisionsfinalen.

Ukrainas seger betyder att landet ska stå värd för Eurovisionen i maj 2017. Ukraina stod över tävlingen ifjol eftersom läget i landet var för ostabilt.

Är Ukraina ett säkert land?

Storfavoriterna Ryssland och Australien fick se sig besegrade av Jamala och hennes bidrag 1944. En låt som man endera älskar eller hatar, och åsikterna gick isär huruvida det här var ett bra resultat eller ej.

Genast efter sändningen ställdes frågor om säkerheten inför nästa års Eurovision song contest. Säkerheten både för dem som reser till Ukraina för att se eller delta i tävlingen, men speciellt för hbtiq-personer.

Jon Ola Sand, EBU:s executive producer för Eurovisionen gratulerade Ukrainska TV-bolaget NTU till segern och var noga med att påpeka att man skulle göra sitt yttersta för att samarbeta när det gäller säkerhetsfrågor.

Kommentarer från svensk media om resultatet

Stefan Eriksson, Eurovisionexpert, Eskilstuna Kuriren

- Det var i vissa fall stor diskrepans mellan telefonröster och juryröster för till exempel Polen. En femte plats för Sverige och Frans är ett mycket bra resultat, speciellt för ett värdland.

Anders Nunstedt, musikredaktör och krönikör på Expressen

- Oväntat. Det var ju Ryssland som var den stora favoriten med Australien som första outsider. Ryssland vann ju tittarnas röster och Australien juryrösterna men det var inte tillräckligt. Ukraina gick bra i båda grupperna. Det är en märklig tävling och det blev ett fantastiskt drama. SVT:s nya upplägg med att redovisa rösterna får man betrakta som en succé.

- En femte plats för Sverige är ett bra resultat. Frans gick genom rutan och hade bra publikkontakt. En hedervärd placering. Vi slapp förödmjukelsen som så många andra värdnationer fått genomlida.

Text: Lilian Brunell

Diskussion om artikeln