Boris Johnson: EU försöker skapa en europeisk superstat
Londons förra borgmästare Boris Johnson säger i en intervju för tidningen Sunday Telegraph att Europeiska unionen har samma mål som bland andra Adolf Hitler och Napoleon hade: Att förena hela Europa under en enda regering i ett försök att återskapa kontinentens guldålder under Romartiden.
EU använder andra metoder, men målet är det samma, anser Johnson som leder kampanjen för att Storbritannien ska lämna EU.
Johnson säger att problemet alltid har varit att det inte finns någon djupare lojalitet för idén om Europa. Det finns enligt den konservativa brittiska politikern ingen enskild myndighet som folk skulle respektera eller förstå sig på.
Det är det här som enligt Johnson skapar det massiva demokratiunderskottet i EU.
Stora partier vill stanna kvar
Samtidigt har ledarna för alla större politiska partier, enligt Sunday Telegraph, uppmanat britterna att rösta för att stanna kvar i unionen.
Ledarna för de konservativa, Labour, liberaldemokraterna och de gröna deltog under gårdagen i en del av de sammanlagt tusen kampanjtillställningar som stanna-sidan höll på olika håll i Storbritannien under lördagen.
Johnsons partikamrat, premiärminister David Cameron, varnar för sin del för att en seger för att lämna EU skulle utgöra ett omedelbart och bestående slag för den brittiska ekonomin som därmed skulle hotas av en ny recession.
Premiärministern kampanj för att stanna i EU kommer under den här veckan att trappa upp varningarna för ekonomiska förluster om lämna EU vinner.
Johnson: Eurozonen bra för Tyskland
Boris Johnson anser att de ekonomiska fördelarna med EU-medlemskap har överdrivits och att euron har orsakat slitningar mellan medlemsländerna.
Johnson säger till tidningen att euron har blivit ett medel för Tysklands överlägsna produktivitet att skaffa sig ett oslagbart övertag över hela eurozonen.
Enligt Johnson kan britterna bli Europas hjältar genom att slå ett slag för måttlighet och sunt förnuft, och genom att sätta stopp för något som enligt honom håller på att bli okontrollerbart.
Kampanjen för att lämna EU har publicerat en studie som antyder att den gemensamma marknaden inte gynnat Storbritannien. Enligt officiell EU-statistik har britternas export av varor till EU under det senaste decenniet minskat med 18 procent.
Samtidigt har Tysklands export av varor ökat med 78,9 procent.
Läs också
-
-
Nya varningar för Brexit
12.5.2016 -
Fifty-fifty om Brexit i Storbritannien
30.4.2016 -
Brexit kan bli en ful skilsmässa
14.3.2016 -
Brexit förlamar London City
23.2.2016
Diskussion om artikeln