Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Indien siktar på att helt förbjuda nötkött

Från 2016
Uppdaterad 15.05.2016 19:12.
Indien försöker förbjuda nötkött
Bild: RAJAT GUPTA /EPA

Indien förhåller sig allt mer negativt till nötkött, och totalförbud mot att sälja, köpa, slakta och äta nötkött planeras i många delstater. Frågan har blivit allt känsligare i den huvudsakligen hinduiska nationen.

Bland annat i delstaten Maharashtra kan olaga innehav av nötkött redan nu leda till fem års fängelsestraff, uppger The Indian Express. Mångmiljonstaden Bombay ligger i ifrågavarande delstat.

Tidningen rapporterade förra veckan om en man som dömdes till tre års fängelse för innehav av 40 kilogram nötkött. Den lokala domstolen i Surat meddelade att man vill statuera ett exempel för andra.

I fjol dödades en muslimsk man i Delhi av en arg mobb för att han ätit biff av nöt i sitt eget hus, vilket ledde till häftiga och långvariga sammandrabbningar mellan hinduer och muslimer.

Indien vill allt mer förbjuda kötkött
Bild: FAROOQ KHAN/EPA

Premiärminister Narendra Modis hinduiska nationalistparti BJP anses ligga bakom den skärpta linjen.

Partiet vill att människor återgår till en mer hinduisk livsföring; regeringen vill enligt politiska analytiker höja på religionens status och göra den till en del av politiken.

Omkring 80 procent av Indiens befolkning är hinduer, och för dem är kon ett heligt djur. De flesta hinduer är vegetarianer.

Förbud mot slakt

I stora delar av landet råder det förbud mot slakt av nötkreatur. Slakt kan ge upp till tio års fängelse.

Förbudet mot nötkött drabbar särskilt muslimer, som i sin tur inte äter griskött. Det har också lett till ökad arbetslöshet då slakterier varit tvungna att stänga.

Indien försöker förbjuda nötkött
Bild: DIVYAKANT SOLANKI/EPA

Det är främst muslimer som arbetar med slakt av nötkreatur - frågan har skapat konflikter mellan de två grupperna under den senaste tiden.

Köttkontrollanter på torgen

En köttförsäljare i jättestaden Delhi som tidningen Keskipohjanmaa intervjuar berättar att det rör sig biffkontrollanter på marknadsplatserna.

De som ertappas med att sälja nötkött mister sitt försäljningstillstånd och riskerar böter.

Den intervjuade mannen säger att hela frågan kring förbjudna biffar enbart handlar om religion.

Samtidigt som Indien vill ha bort nötköttet från den egna marknaden är landet en av världens främsta exportörer av nötkött.

Diskussion om artikeln