Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Hur väl sköter du om din åldrande hy?

Från 2016
Uppdaterad 16.05.2016 09:16.
Spegel
Bild: Glowimages

Alla vill se så bra ut som möjligt men det kan vara svårt att orientera sig fram i skönhetdjungeln. Är dyrt alltid bättre än billigt och är marketkrämerna djävulens verk?

Vare sig vi vill eller inte så åldras vi alla. Vissa accepterar detta fullt ut och gör sig inget nämnvärt besvär för att fördröja ålderstecknen medan andra smått paniskt testar sig igenom lokala marketens hela utbud. Hur ska man dock veta var det lönar sig att satsa och på vilka produkter man kan spara en slant?

Vad behöver jag?

Jenna Wilhelmsson är skönhetskonsult och hon menar att ansiktet är stället där mest kosing ska placeras. Det innebär dock inte att det är dyra krämer som är hemligheten.

- Med dyra brand är det bra att komma ihåg att man betalar för märket. Visst finns det effektiva lyxiga produkter men samtidigt så finns det även bra budget-vänliga produkter.

Innan man beger sig in på kosmetikavdelningen med pengar brännandes i fickan och hopp om en ny uppenbarelse i sinnet uppmanar Jenna till att reflektera över vilket det egna behovet är.

- Vad behöver jag? Har jag problem med mörka ringar under ögonen, stora porer eller något annat? Vilken är min hudtyp och hur mycket är jag villig att betala?

Jenna Wilhelmsson är skönhetskonsult.
Bildtext Jenna Wilhelmsson är skönhetskonsult.
Bild: Jenna Wilhelmsson

Ingen kräm kan trolla

Jenna träffar i sitt arbete ibland kunder som förväntar sig att exempelvis en ansiktskräm ska kunna trolla med deras utseende. Hon påminner dock om att man bör ha realistiska förväntningar.

- En kund kan vilja ha en ansiktskräm som är lätt till konsistensen men väldigt återfuktande, rengörande, peelande, uppstramande och får gärna även ge lite färg. Man ska inte behöva tvätta av den utan den ska funka som ansiktsmask. Dessutom ska den inte vara parfymerad men gärna ha en behaglig doft. Ja, ni hör ju. Det finns ingen sådan kräm.

Man måste alltså fundera på vilka behov som är viktigast och vad man förväntar sig av en viss produkt. Oavsett om man köper en fem eller femtio euros kräm så kan den inte täcka spåren av ett dåligt leverne.

- Vi måste ta hand om oss själva inifrån. Äta bra, sova tillräckligt och vara försiktiga med solen.

hud kräm
Bildtext Kanske just den här krämen är svaret på dina böner?
Bild: YLE/Catariina Salo

Ju dyrare desto bättre?

Då man går längs hyllan i butiken och läser på förpackning efter förpackning så lovar mer eller mindre alla att man blir snygg, rynkfri och allmänt lyckad om man använder Produkt X. Innehållsförteckningarna säger dock ingenting till en vanlig konsument och det är svårt att bli klok på vad produkten egentligen innehåller.

- Det kommer nya benämningar hela tiden och det är svårt att hålla koll. Är man väldigt intresserad så kan man söka upp info på nätet eller använda sig av en applikation på sin telefon som direkt kan berätta vad produkten innehåller.

Tumregeln är att den ingrediens som det finns mest av står först på listan och ju längre ner en ingrediens finns desto mindre är mängden i produkten. Är man osäker är det alltid bra att vända sig till en försäljare som har koll.

För många är kosmetika en del av vardagen.
Bildtext Smink och hudvård är storsäljare året runt.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Skönhetsvård för män

Hygien- och skönhetsartiklar som vänder sig till män är en växande marknad även om de finska männen än så länge är något försiktiga då det kommer till att vårda sitt utseende. Män har generellt sätt grövre hud som inte blir rynkig lika lätt men samtidigt har de skäggväxt som i sig kräver en viss hudvård.

- Här köper männen helst bara den där duschgelen som innehåller allt. Använder de något annat är det ofta för att frun köpt någon kräm i present. I Sverige är läget ett helt annat, där är det mer accepterat att de svenska männen satsar allt mer på hudvård.

Solen största boven

Nu då sommaren är i antågande och folk sitter ute allt mer är det många rödflammande hudpartier som dyker upp i gatubilden. Vad gäller för tidigt åldrande är solen den absolut största boven både då det gäller män och kvinnor.

- När man bränner sig skadar man det yttersta lagret av sin hud. Vill man inte ha rynkor i förtid måste man använda solskyddskräm. En bra fuktighetskräm som innehåller SPF är bra även på vintern för den skyddar mot fria radikaler, strålning från datorn, avgaser och smuts i luften.

Det SPF som finns i ansiktskrämer är ofta mot UVA-strålning som skyddar mot för tidigt föråldrande men det är inte alltid de har UVB som skyddar från att man bränner sig och som finns i vanliga solskyddskrämer.

En flicka håller i ett par solglasögon mot solen.
Bildtext Oskyddad hud förlorar alltid mot solen.
Bild: Creative Commons/Picjumbo

Tre enkla tips

Om man då har X antal euron att spendera på hudvård så är Jennas rekommendation att satsa på ansiktet. Har man mörka ringar under ögonen kan det vara värt att investera i en ögonkräm av hög kvalitet. En sådan kan man gott börja använda redan vi 20-25 års ålder i förebyggande syfte.

Hon lyfter även fram ansiktsvattnet som en ofta bortglömd hjälte då det kommer till rengöring.

- Ansiktvattnet tar bort den sista smutsen, döda hudceller och gör huden redo för det serumet och/eller kräm man använder så dessa kan tränga längre ner i huden.

Hon uppmuntrar även till att tvätta ansiktet morgon och kväll eftersom det även under natten samlas smuts och fett i ansiktet från kudde och lakan eller då man svettas.

- Satsa på rengöring morgon och kväll, en bra ögonkräm samt solskydd året runt. Med det kommer man långt!

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln