Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Båtfolket rapporterar: Havstulpaner tenderar att öka i Kvarken

Från 2016
Uppdaterad 18.05.2016 09:41.
Havstulpaner på en båtbotten.
Bildtext Havstulpaner på en båtbotten.
Bild: Wikimedia commons.

Havstulpanerna framkallar problem för båtfolket, då de små kräftdjuren nästlar sig fast på båtbottnarna. Nu tenderar havstulpanen att öka också i Kvarken, trots att de inte trivs lika bra i sötvatten som i salt. Värst drabbas båtar som inte har bottnen behandlad med någon målfärg.

Havstulpanerna ser ut som lillfingernagelstora vit-gula knotter.

När larverna har fäst sig på båtbottnen bildar de ett hårt kalciumskal, som är väldigt svårt att få bort.

Båtägaren måste nästan ta till stämjärn, hård borste eller starka tvättmedel och olika typer av syror för att bli kvitt beläggningen, som sänker farten på båten och ökar bränsleförbrukningen.

Ökad förekomst i Kvarken

Trots att havstulpanerna trivs bättre i saltvatten än i sött, upplever nu båtägare i Vasaregionen att kräftdjuret ökar också i Kvarkenområdet.

Kim Byholm, kommodor för Vasa motorbåtsklubb, har personligen tampats med problemet.

- Om jag med min egen båt har besökt sydligare vatten som Nylands- eller Stockholms skärgård, har jag kunnat konstatera en tillväxt av havstulpaner på bottnen när jag återkommer till Vasatrakten och tar upp båten till hösten. Det har jag inte upplevt om jag haft båten i Kvarken hela sommaren.

Sprids med båtar

Havstulpanerna förs med vatten och olika båtar. De kan spridas över stora områden. När de hittar en bra yta att slå rot på kan de växa till sig.

Resultat från testplattor i till exempel Helsingfors och Åbo visar att havstulpanerna trivs verkligt bra på obehandlade båtbottnar.

En orsak till att havstulpanerna har blivit ett större problem nu än tidigare, kan vara att vi har slutat att använda målarfärg som innehåller farliga kemikalier.

- De obehanlade testplattorna var alldeles fyllda med havstulpaner. Våra fäder har målat båtarna med gift tidigare. De har inte haft havstulpaner. Miljövänliga ämnen ger en större möjlighet att havstulpanerna slår fäste, säger Byholm.

Sötvatten kan ta död på havstulpanen

För att inte ha så mycket jobb med havstulpanerna till hösten, uppmanar Byholm båtägare i södra Finland att använda en bra målfärg för sin båtbotten.

Ett annat knep är att lägga båten i sötvatten i två dagar.

Forskning visar nämligen att havstulpanerna inte finns i sötvatten som i insjöar och annat.

- Om du har möjlighet att få båten i sötvatten i det kritiska skedet när tulpanerna växer till sig, och har den där i två dygn, lär havstulpanerna dö och inte utvecklas, säger Byholm.

Diskussion om artikeln