Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Franska kvinnliga ministrar tröttnade på sexuella anspelningar

Från 2016
Uppdaterad 16.05.2016 11:26.
Christine Lagarde
Bildtext Chefen för IMF, Frankrikes förra finansminister Christine Lagarde, skrev också under deklarationen.
Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Sjutton kvinnor som har arbetat som ministrar i Frankrike säger att de inte längre tänker vara tysta då det gäller sexuella trakasserier i det politiska livet. Kvinnorna har lämnat in en gemensam deklaration där de konstaterar att sexism inte hör hemma i dagens samhälle.

Kvinnorna, som antingen är verksamma som ministrar eller som har varit det tidigare - bland annat Christine Lagarde som i dag är chef för Internationella valutafonden men som tidigare var Frankrikes finansminister - har undertecknat en deklaration. Ministrarnas gemensamma deklaration har publicerats i tidningen Journal du Dimanche.

L'impunité, c'est fini.

Ministrarna vill ha skärpta lagar mot sexuellt trakasseri, och efterlyser speciella mottagningsdiskar vid polisstationer där den här typens anmälningar behandlas.

I måndags avgick Nationalförsamlingens vicetalman Denis Baupin på grund av att han anklagats för sexuella trakasserier. Baupin förnekar anklagelserna. Flera kvinnor har anmält honom bland annat för tafsande, dagliga textmeddelanden och andra försök till närmanden. Trakasserierna uppges ha pågått under flera år.

"Det är männen som ska anpassa sig"

Kvinnorna säger att de systematiskt kommer att föra fram och fördöma sexistiska kommentarer, osakliga gester och olämpligt beteende.

- I likhet med alla kvinnor som har anslutit sig till en tidigare helt och hållet maskulin miljö måste vi antingen förnedra oss eller kämpa mot sexism. En kvinna behöver inte anpassa sig till den här typens omgivning. Det är männen som ska ändra på sitt beteende, konstaterar de kvinnliga ministrarna.

Kvinnorna framhåller att man inte kan säga vad som helst till en kvinna - oavsett hennes status. Det spelar inge roll om hon är anställd, studerande, hemlös, hemmafru eller politiker: Kommentarer som "Din kjol är för lång, den måste förkortas" och "Använder du string-trosor?" eller "Vad har hon annat än stora bröst?" är inte acceptabla. Fleur Pellerin, som var kulturminister i Francois Hollandes socialistiska regering från 2014 till februari i år hade sällan utsatts för trakasserier innan hon fick ministerjobbet - men vid sitt tillträde som minister frågade en manlig journalist henne: "Fick du jobbet för att du är en vacker kvinna?"

Det konstateras också att en del kvinnor inte störs av den här sortens beteende men att andra blir mycket upprörda av det.

- Nu är det dags att tala ut och göra det känt att det inte handlar om komplimanger.

- Kvinnor måste få arbeta och röra sig ute på gatorna och åka med kollektiva medel utan att bli utsatta för sexistiska kommentarer eller tafsanden.

- Vi borde inte behöva säga det här om och om igen. Vi borde inte behöva skriva en sådan här deklaration.

Diskussion om artikeln