Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nu har Jalonen sin uppställning klar: ”Vi har hittat kedjorna”

Från 2016
Uppdaterad 16.05.2016 01:56.
Mikko Rantanen blev svaret på Kari Jalonens sista laguppställningsfråga.
Bildtext Mikko Rantanen blev svaret på Kari Jalonens sista laguppställningsfråga.
Bild: All Over Press

I den sjätte VM-matchen föll de sista bitarna på plats. Den nykomponerade fjärde kedjan fungerade utmärkt och får fortsatt förtroende när Finland går in i den sista VM-veckan med en given uppställning.

När lejontränaren Kari Jalonen tidigare under VM efter Finlands segrar fått frågor om laguppställningen i kommande matcher har han inte velat gå in i resonemang utan svarat undvikande.

Men efter 5–0 mot Slovakien var Jalonen desto tydligare: hans frågetecken var uträtade.

– Vi har under turneringens gång hittat kedjorna. I dag hittade vi vår fjärde kedja, den satt där. Om det inte kommer några skador eller sjukdomsfall kör vi med den kedjan mot Kanada, konstaterar Jalonen.

Rantanen glänste i debuten

Det var Mikko Rantanens VM-debut som blev lösningen. Rantanen tillsammans med Tomi Sallinen och Antti Pihlström var en av Finlands bästa lagdelar mot Slovakien.

– Jag är väldigt nöjd med hur kedjan direkt började fungera. Rantanen tillförde exakt vad vi ville: stark skridskoåkning, bra spel med pucken och han fixade fram ett par utvisningar åt dem, säger Jalonen.

Dåliga nyheter för Teemu Pulkkinen som i går satt på läktaren. Där får han fortsätta efter att hans ersättare glänst.

– Kedjan skapade åtta bra målchanser och gjorde ett mål, och det berodde säkert på att Rantanen kom dit, säger Jalonen.

Koskiranta löste powerplaypusslet

Också formationerna i boxplay och powerplay sitter som de ska. Att placera in Jarno Koskiranta i Mikko Koivus femma i numerärt överläge var den sista pusselbiten där.

– Vi hittade rätt män till rätt platser och nu är också den powerplay-femman farlig. Den är lika farlig som Barkovs femma, och det är bra för oss att vi har två alternativ som fungerar, säger Kari Jalonen, snudd på lyrisk efter Finlands trepoängare mot slovakerna.

– Det här var våra bästa 60 minuter hittills i turneringen. Vi spelade bra ishockey med fyra kedjor. Disciplinerat lagspel men samtidigt kreativt. Jag är väldigt stolt över hur laget spelar just nu.

Diskussion om artikeln