Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kasper Strömman kollar in ekologiska sommarstugor

Från 2016
Uppdaterad 16.05.2016 14:57.

Del sju av den utmärkta arkitekturserien Stugor lever än en gång upp till alla förväntningar. Den här gången är temat ekologiska stugor, och vi bekantar oss med inte mindre än tre fascinerande byggnader.

Bruno Erats året runt hus med många fönster speglas i vattnet
Bildtext Bruno Erats året runt-hus Villa Solbranten speglas i vattnet
Bild: Kasper Strömman

Programmet börjar hemma hos Bruno Erat i Esbo. "Men vänta nu", säger du. "Det här kan väl knappast kallas för sommarstuga?" Vilket såklart är sant, men det är också poängen. Från ett ekologiskt perspektiv är det nämligen inte speciellt hållbart att ha både vinter- och sommarhus.

Så därför har Bruno velat bygga såpass lummigt och naturnära att han inte behöver en separat sommarbostad. Eller som Bruno själv säger: ”Det här är min sommarstuga. Men också min stadsvåning.”

Kasper pratar med Bruno Erat
Bildtext Kasper pratar med Bruno Erat
Bild: Kasper Strömman

Villa Solbranten var i själva verket mer eller mindre revolutionerande när den uppfördes i slutet av 1970-talet. Byggnaden grundar sig på zoner som värms upp efter behov, och grönsakerna odlas i eget växthus. Dessutom sparar solfångarna på fasaderna i uppvärmningskostnader.

Det är egentligen först nu, fyrtio år senare, som sådana här lösningar börjat vinna mark i liknande byggprojekt. Det bevisar vilken visionär Bruno var, och hur före sin tid som byggnaden var.

Kasper och Jussi Virta vinkar i gula regnrockar
Bildtext Kasper och Jussi Virta vinkar i gula regnrockar
Bild: Kasper Strömman

Från Villa Solbranten tar vi oss vidare för att träffa Jussi Virta, som i motsats till Bruno har byggt en renodlad sommarstuga. Jussis filosofi är dock att så långt som möjligt bygga i återvunna material, och därmed landar slutsumman på hans stuga kring 2000 euro, vilket inte är fy skam.

Jussi Virta och regissör Anna-Karin vid Jussis Micro cabin, mini stuga
Bildtext Jussi Virta och regissör Anna-Karin vid Jussis micro cabin, mini stuga
Bild: Kasper Strömman

Själva byggnaden är ett stilrent exempel på en så kallad micro cabin som nu är på modet internationellt. Inget bygglov har behövts eftersom ytan är under tio kvadratmeter.

Det speciella här är dock att man aldrig skulle gissa att det mesta är återvunnet om man inte visste det.

Det gamla bussfönstret är mycket trovärdigt i sin nya roll som stugfönster, och ett plåttak är ju ett plåttak fast det skulle ha haft ett tidigare liv på en gammal lada. Regissör Anna-Karin är helt klart imponerad.

Kasper och Anna-Karin står inne i den lilla stugan
Bildtext Kasper och Anna-Karin står inne i den lilla stugan
Bild: Kasper Strömman

Programmet avrundas denna gång ute på Hiekkasaaren kesäsiirtola där Sofia de Vocht byggt sig ett sommarparadis enligt ekologiska principer. Här är materialen i och för sig nya, men själva boendet grundar sig på ett bodtänkande där man sover i separata gårdsbyggnader.

Tanken är att man endast behöver värma upp huvudbyggnaden, ifall man t.ex. vill komma ut på vintern.

Kasper pratar med Sofia de Vocht
Bildtext Kasper pratar med Sofia de Vocht
Bild: Kasper Strömman

Principen känns igen från gamla österbottniska gårdar, där byggnaderna alltid bildat en sluten gårdsplan. I denna moderna version bidrar även uteköket till att bilda en vägg.

Den elektricitet som behövs genererar Sofia med solpaneler, och stället vill överhuvudtaget inskränka på naturen så lite som möjligt.

Det här ekologiska tänket tycks vara något som går igen hos många av dagens arkitekter, vilket såklart bådar gott för framtida byggande.

Ett medryckande och arkitektoniskt intressant avsnitt med andra ord, om inte det bästa hittills. Fast det allra bästa är såklart ännu på kommande, för Stugor gläder med hela tre avsnitt till. Vi vet. Nästan för bra för att vara sant.

Avsnitt sju av arkitekturserien Stugor nu på Yle Arenan, där programmet är tillgängligt i hela 83 års tid.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln