Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Solliden är nu rustat inför sommaren

Från 2016
Sollidens camping i Pargas
Bildtext Sollidens camping i Pargas
Bild: Yle/Maud Stolpe

Den gamla strandbastun har renoverats i vinter och som bäst byggs en stor ny terrass invid caféet på Sollidens camping i Pargas. Säsongen börjar egentligen första juni, men redan nu är många stugor bokade inför sommaren.

Barbro Forster driver campingen tillsammans med sin syster och svåger och hon hoppas att folk ska hitta till den nya fina terrassen, som är en av årets nyheter på Solliden.

Det är nu tredje säsongen de sköter campingen och hon berättar att den gamla strandbastun under de första två åren var i så dåligt skick att den inte kunde hyras ut, men det här är nu avhjälpt.

Sollidens camping i Pargas
Bildtext Utsikt från strandbastun
Bild: Yle/Maud Stolpe

Fyra små byar

På Sollidens camping finns fyra olika stugbyar med totalt sjutton stugor i olika storlekar.

Den första lilla byn heter Äppelträdgården i och med att den ligger mitt bland en massa äppelträd. På höstarna plockas äpplen och då kan campingen servera egen äppeljuice.

De här stugorna är ganska små men har plats i ett rum för fyra personer. Vidare finns det ett kylskåp, kokmöjligheter och kallt vatten.

Nästa by heter Solgläntan i och med att den ligger uppe på en solig backe.

De här stugorna är också för fyra personer men är aningen större med två rum och här finns också kokmöjligheter, egen dusch och toalett.

Sollidens camping
Bildtext Sollidens camping
Bild: Yle/Maud Stolpe

I Skogsbrynet finns tre lyxigare stugor med ett loft med fyra sängar, ett mindre sovrum och storstuga med bäddsoffa, kokmöjligheter, kylskåp och så finns här egen bastu.

Den fjärde byn kallas Lugnet och här finns alldeles små, enkla övernattningsstugor med tre sängar och ett kylskåp.

Den här byn ligger uppe på berget och här kan man sitta och filosofera i lugn och ro.

Alldeles i närheten finns i alla fall servicebyggnader både för tvätt och för matlagning.

Sollidens camping i Pargas
Bildtext Servicebyggnad på Sollidens camping
Bild: Yle/Maud Stolpe

Beläggningen på Solliden har varit bra under de två år som Barbro Forster varit med i verksamheten och hon berättar att till midsommar är redan de flesta stugor bokade.

Bara några av de allra minsta stugorna är fortfarande lediga.

Dessutom är det redan alldeles fullt under några veckoslut i sommar.

Många stamkunder

Redan efter två säsonger märker Barbro Forster att det finns många kunder, som kommer tillbaka varje år. Dessutom tar de ofta med sig vänner, som sedan i sin tur blir stamkunder.

På Solliden har man också gjort statistik på varifrån gästerna kommer och ifjol kom de från närmare 40 länder, vilket betyder att de kommer från hela världen.

Hit har kommit folk från både Brasilien och Australien för att nämna de mest långväga.

På frågan hur de här har hittat till lilla Pargas tror Barbro Forster att det kan vara tack vare sociala medier.

Hon berättar att de utländska gästerna brukar bli stormförtjusta i den unika, rena natur som finns här. Läge mitt i skogen och med havsutsikt är inte den vanligaste kombinationen.

Sollidens camping Pargas
Bildtext Utsikt från en stuga
Bild: Yle/Maud Stolpe

Förutom stuggäster kommer också en hel del husvagnar och husbilar till Solliden och de blir hela tiden fler och fler.

Dessutom finns det fortfarande folk som tältar i ur och skur och varje år kommer till exempel en grupp franska tältande ungdomar hit.

Husdjur är också välkomna och i varje by finns en stuga där man får ha husdjur, men om de stugorna är upptagna måste djurägarna söka sig någon annanstans.

Inte bara campare

Vid Solliden finns också en allmän badstrand och hit får vem som helst komma. Den är numera i fint skick och folk börjar hitta den mer och mer.

Den är egentligen inte en del av campingen även om det är Sollidens personal som håller ordning där och håller den snygg.

På Solliden finns också ett café, som nu får en ordentligt förstorad terrass. Hit hoppas Barbro Forster att också vanliga Pargasbor ska hitta och kunna njuta av solen i sommar.

Hon säger att de två somrar som nu ligger bakom har gått riktigt bra och att folk har hittat till Sollidens camping.

Hur den här sommaren går återstår att se och hon påpekar att det gäller att hela tiden försöka förnya sig på olika sätt för att småningom hitta det rätta konceptet.

Barbro Forster
Bildtext Barbro Forster
Bild: Yle/Maud Stolpe

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln