Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Byggnadsarkitekt: Riv silorna och förläng Museigatan

Från 2016
Uppdaterad 16.05.2016 14:27.
Johan Ångerman står framför silorna i Vasa
Bildtext Johan Ångerman hoppas att man river silorna, öppnar upp Museigatan mot havet och bygger ett höghus på tomten intill.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Ska man riva silorna och i stället bygga ett nytt höghus i anslutning till Åbo Akademi (ÅA) i Vasa eller bygga ett höghus helt separat från ÅA eller göra inget alls. Det är frågan nu när silornas öde igen är aktuella.

Toppen av silorna som står intill Academill i Vasa sett från Museigatan.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Frågan om silorna har varit en riktig långkörare men för ett år sedan fattade stadsstyrelsen beslutet att man får riva silorna om man så önskar. På tisdag ska stadsstyrelsens planeringssektion godkänna de tre alternativen nämnda ovan så att man kan gå vidare med ärendet.

- Det är bra att det varit en långkörare så man vänt på alla stenar. Men jag tror och hoppas att vi nu ska öppna Museigatan mot havet, säger byggnadsarkitekt Johan Ångerman (SFP) som också är byggnadsnämndens ordförande.

Exakta kostnader för de tre olika alternativen är inte kända.

- Det är klart att det är en stor kostnad som ska betalas på något sätt. Därför tycker jag att ett alternativ där man skapar ny byggnadsrätt här är ett bra alternativ, säger Ångerman.

Vad ska hända med silorna bredvid Åbo Akadem i Vasa - Spela upp på Arenan

Farligt att anlägga park

Det finns ett fjärde alternativ och det är att riva silorna och förlänga Marieparken som ligger nedanför Österbottens museum. Men det alternativet finns överhuvudtaget inte med när planeringssektionen möts i och med att rivningen inte återbetalar sig om man bara anlägger en park.

- Parkområden där det inte finns bebyggelse i närheten är otrygga platser. Jag tycker absolut att vi inte ska skapa sådana ställen. Vi ska ha ett samhälle där man är trygg att vistas överallt.

Silorna som står intill Academill i Vasa
Bildtext Till vänster i bilden syns delar av Marieparken.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Silorna är 12-13 våningar höga men om de rivs och det byggs ett nytt hus på tomten blir det ett hus med åtta våningar.

"Öppna upp Museigatan"

Ångerman är av den åsikten att silorna ska rivas och att man ska bygga ett höghus som inte står vägg i vägg med Academill. På det sättet öppnar man upp Museigatan mot havet.

Silorna som står intill Academill i Vasa sett från korsningen av Museigatan och Skolhusgatan.
Bildtext Silorna står i ändan av Museigatan. Till höger om dem skymtar Norra stadsfjärden.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

I Vasa centrum och på Brändö knyts gatorna till havet. Att låta silorna stå kvar bryter den rytmen enligt Ångerman. De står i vägen för att Museigatan skulle gå hela vägen ner till havet.

- Alla tvärgator binder staden till havet. Om du ser hela vägen från Sandviksgatan kommer du ner till havet från varje tvärgata men här kommer du inte ner. Den här rytmen är viktig.

Eldfängd långkörare

Silorna har inte använts sedan i början av 1990-talet. Studentbostadsstiftelsen Voas köpte dem och planerade bygga om dem till studentbostäder. Men väggarna inne i silorna är så fulla av mögel att det blir en kostsam historia att sanera.

I början av 2000-talet köpte Vasa stad silorna och sedan dess har debatten stundvis gått het huruvida de ska rivas eller inte.

Varför tror du att det tagit så länge innnan man fattat något beslut?

- Det är en stor fråga och en stor byggnad. Företagsamheten är mycket viktig i Vasas historia och det här är en del av ångkvarnens verksamhet. Trots att silorna rivs finns det kvar av den verksamheten. Vi har elevatortornen som har renoverats, de kommer att stå kvar länge och likaså den här stora tegelbyggnaden som idag heter Academill. De vittnar om ångkvarnens era här vid stranden.

Silorna som står intill Academill i Vasa
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Diskussion om artikeln