Drönare hjälpredor vid solkraftverk
Dessa vackra vyer från Grekland kan också vara vår framtid– stora solkraftverk i klassen en megawatt. Det tror VTT-forskaren Sami Siikanen i Kuopio som i ett pågående forskningsprojekt kombinerat solpaneler, värmekamera och – drönare.
Drönarna har alltså inte bara blivit allt vanligare bland den stora publiken – också forskarna kan ha nytta av dem på många olika sätt och på forskningscentralen VTT har man flera projekt på gång.
Det här med solpaneler ja. Då solpaneler går sönder eller är felkopplade så blir de varma, i motsats till då de fungerar och värmen leds bort som elektricitet.
Utrustar man då en liten helikopter med värmekamera och låter den flyga över solkraftsparker med hundratals eller tusentals solpaneler, då kan drönaren lätt hitta de defekta eller felkopplade panelerna. Det här är speciellt aktuellt i byggnadsskedet av ett solkraftverk.
Så här förklarar Sami Siikanen på VTT:

Ett annat pågående projekt involverar också både drönare och värmekamera, men i det fokuserar man på värmeläckage från byggnader.
Redan i dagens läge används värmekamera vid konditionsgranskningar av hus. Men skickar man upp en drönare med värmekamera så kan man granska t.o.m. skyskrapor med samma teknik, förklarar Sami.

Det sista exemplet på forskning som involverar multikoptrar handlar faktiskt om framtidens jordbrukare. För t.o.m. de ska få en egen jordbruksdrönare med tiden, om man får tro Siikanen.
Under planering finns en drönare som utrustad med hyperspektralkamera i framtiden ska kunna övervaka åkrarna – helautomatiskt.
Hyperspektralvafförsla???
Helt berättigad fråga. Vi tar några steg bakåt och tittar samtidigt på en bild ur Sami Siikanens powerpoint:
Varje ämne på gjorden bryter ljus på sitt eget sätt. Genom att använda teknik som kan avläsa skillnaderna i hur ljuset bryts hos olika ämnen och därefter omvandla informationen till en bild (hyperspektral bildtagning) så får man ett slags fingeravtryck för varje enskilt ämne.
Om man då utrustar en multikopter med hyperspektral kamera så kan drönaren få syn på såväl föroreningar som mineraler nere på marken. Den kan också se om det finns skadedjur på en odling och avgöra om skörden är mogen. Gör man den lilla helikoptern dessutom helautomatisk så är det ingen som behöver sitta och köra den utan den gör sina kontrollflygningar enligt ett givet schema.
Såhär förklarar Sami Siikanen på VTT.

Och där kom vi redan in på det här med automatik.
Framtiden för drönarna kan vara helautomatisk. Och inte nog med det. Dessutom kan de kommunicera med prylar och dataleverantörer av alla de slag, i ett framtida internet dit också en massa prylar kopplar upp sig.
Så här enligt Sami Siikanen på VTT:

Sami Siikanen medverkade i Kvanthopps webbstudio häromdagen. Det gjorde också Joakim Calais som har multikoptrar som hobby och på sistone delvis också som jobb. Se honom flyga i studion samt berätta om tekniken som behövs för att komma igång.
Missa inte heller den småcraziga multikopterracingen i slutet av klippet!

Här en nyttig länk om du själv är intresserad av att börja flyga:
Trafiksäkerhetsverkets information
Och här kan du läsa en aktuell artikel på BBC om vad drönare ute i stora världen har på gång.
What jobs will flying robots be doing in future?