Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Napp efter 116 jobbansökningar för diplomingenjör - i Sverige

Från 2016
Ung diplomingenjlör fick jobb i sverige
Bild: 16.5.2016

Det märks av en viss kompetensflykt från Finland inom flera branscher. Sverige är ett av de länder som har möjligheter att rekrytera utomlandsifrån. Finlandssvenska Malin Ekman har just fått jobb i Stockholm.

Det går inte att ta miste på att diplomingenjören Malin Ekman, 27, från Helsingfors är lättad och lycklig. Åtta månaders arbetssökande på heltid är över.

Det nappade inte i Finland så nu ska hon flytta till Sverige. Ett litet företag inom kemibranschen i Stockholm har precis rekryterat henne och flyttlasset går den sista maj.

Eller lass och lass - på grund av bostadssituationen i den svenska huvudstaden blir det i första skedet bara att ta kläder och sängkläder med till det möblerade rummet. Bostadsfrågan får lösa sig med tiden.

- Det blev 116 jobbansökningar för mig. De ledde till 12 intervjuer - alla utom en av intervjuerna var utomlands, säger Ekman.

Det företag i Finland som ville intervjua Ekman, efter att hon kontaktat dem utan att de sökt efter personal, tyckte att hon hade en intressant kunskapsprofil. Men företaget behövde ingen just då.

- Men oftast bemöttes jag med djup tystnad. Finländska företag svarar ganska långsamt då man kontaktar dem. Till slut brukar det komma ett massutskick om att vi tackar för intresset, vi hade mängder med ansökningar och vi valde inte dig.

Sverige lockar

Behovet av all slags ingenjörer är jättestort i Sverige just nu; byggsektorn behöver experter, liksom också it-branschen.
Från Österbotten har svenskspråkiga ingenjörer rekryterats länge, men fenomenet sprider sig nu söderut.

Malin Ekman talar om sin framtid i Sverige - Spela upp på Arenan

Ekman är alltså inte den enda unga finlandssvenska diplomingenjören (eller ingenjören) som lämnar Finland.

- Jag har redan en studiekompis i Sverige och en i Norge. Två till har redan ordnat med flytt till Sverige. Man hör om fler och fler som hyser planer på att göra det, säger Ekman.

I Finland utbildas diplomingenjörer vid Aalto-universitetet, Tammerfors tekniska universitet, Villmanstrands tekniska universitet, Uleåborgs universitet, Åbo Akademi, Åbo universitet och Vasa universitet.

På svenska sker utbildning vid Aalto-universitetet och ÅA.

Teknologen Miriam Lundsten, som är kontaktperson för teknologstuderandena i Otnäs, säger att det nog finns framtidstro bland dem som studerar till diplomingenjör.

- Men det brukar nog vara så att de som får jobb efter att de blivit färdiga har jobbat på samma ställe under studietiden, så att de sedan bara fortsätter, säger Lundsten för vilken saken ännu inte är aktuell eftersom hon nu studerat i tre år.

Nyutexaminerade har svårare än förr

Omkring 2 300 diplomingenjörer från högskolor och 1 500 ingenjörer från yrkeshögskolor utexamineras varje år i Finland.

I slutet av mars var 7 111 ingenjörer arbetslösa i Finland. Det är 331 fler än ett år tidigare. I procent är det 6,5 av yrkeskåren.

Bland diplomingenjörer är 5,3 procent arbetslösa, men bland nyutexaminerade var siffran 7,2 procent i mars 2016.

Av de ingenjörer som blev färdiga med sin utbildning under år 2014 hade 77 procent hittat jobb ett år senare, visar en arbetsmarknadsbarometer som Ingenjörsförbundet låtit göra.

16 procent var arbetslösa ett år efter examen, vilket är mer än någonsin sedan 1990-talet ekonomiska depression. Samma gäller diplomingenjörer.

Vid Tekniska Föreningen i Finland TFiF har man inga exakta siffror över hur många svenskspråkiga diplomingenjörer som är arbetslösa eller vad situationen är för de nyutexaminerade, men man vet att procentuellt fler svensk- än finskspråkiga diplomingenjörer jobbar i Sverige.

- Men det vet ju alla att den allmänna arbetssituationen här är svår, säger organisationsassistent Ira Vaskola.

Verksamhetsledare Britta Sunde säger för sin del att hon inte märkt av någon egentlig folkvandring till Sverige, men att Sverige och Norge nog försöker rekrytera här, särskilt it-experter.

Det som bägge säger är att tröskeln för unga numera överlag är lägre för att bege sig utomlands.

"Branschen har liksom aldrig kommit igång"

Ekman blev klar med studierna vid Aalto-universitetet i september 2015. Hon hade inlett dem vid dåvarande Tekniska högskolan 2007.

Hon är diplomingenjör med bioprocessteknik som huvudämne och miljövetenskap som biämne. Miljöbiten studerade hon i schweiziska Lausanne och slutarbetet i molekylärbiologi gjorde hon i ett forskningslaboratorium i Basel där proteiner var studieobjektet.

Aalto-universitetet gör sig av med över 300 anställda.
Bildtext Aalto-universitetet i Esbo
Bild: Jyrki Lyytikkä /Yle

Hon har varit aktiv i Teknologföreningen, satt bland annat i styrelsen 2010 och jobbade under studietiden, bland annat som studiesekreterade i Otnäs. Hon talar förutom svenska, finska och engelska även franska.

- Jag bytte inriktning en gång, det drog lite ut på studierna, säger Ekman.

Bioprocesser och miljö, utlandsstudier i främmande språkmiljöer, föreningsaktivitet, arbetserfarenhet - allt låter helt rätt. Finns det inget behov av sådan arbetskraft här?

- Det har nog väckt förvåning bland mina bekanta att jag inte har hittat något jobb här. De har frågat att hur kan en sådan som du som är driftig och duktig och har en bra utbildning ha det svårt.

Ekman säger att lärarna under hela utbildningstiden talade om biobränslen som en växande bransch och att behovet av experter kommer att öka i Finland. Men så blev det inte.

- Det känns som om inget riktigt händer, att det stampar på stället. Det har inte kommit igång riktigt, säger Ekman.

Tunga månader av osäkerhet

Ekman säger att hon till en början lade ner massvis med tid på varje enskild jobbansökan. Med tiden började hon i viss mån göra ändringar i färdiga mallar. Själva CV:n hölls ju förhållandevis intakt.

Ordet arbetslös undvek hon så mycket som möjligt. Så länge det på något sätt gick svarade hon när folk frågade - och det frågas enligt henne otroligt ofta vad man arbetar med - att hon nyss blivit färdig och nu börjat söka jobb.

Också till TE-byrån gick hon först efter en tid - så att hon gick miste om pengar - så svårt kändes det.

- Jag hade stunder av panik och undrade vad det var för fel på mig när ingen vill ha mig. Eftersom min målsättning med mina studier från början varit att få ett bra jobb kändes det som ett totalt misslyckande att inte få komma igång med att jobba.

Kring årsskiftet säger hon sig ha varit så blockerad att hon inte ens klarade av att skriva ansökningar.

Eira stranden vintern 2016.
Bild: Yle/Mira Myllyniemi

- Men sedan plockar man ihop sig själv och börjar på nytt, säger Ekman.

Hur gör man det?

- Jag försökte göra annat också än tänka på min jobbsituation. Jag började med yoga till exempel. Jag rutade in dagen i sekvenser och jobbade med ansökningar en bestämd del av dagen, men tvingade mig att tänka på annat emellanåt. Allt får inte snurra kring arbetssökandet för då blir man tokig, säger Ekman som tips till dem som befinner sig i samma situation.

Vänner och familjen var ett stort stöd. Ekman blev också så pass intresserad av näringsfrågor i och med yogan att hon skapade sig en plan B - att börja studera näringslära vid Östra Finlands universitet.

Inträdesprovet i Kuopio ordnas denna vecka, men det blir då inte av för hennes del.

- Jag känner folk i min ålder som håller på med sin andra högskoleutbildning för att de inte får jobb efter den första examen.

Ekman är lite fundersam kring alla uppmaningar om att arbetssökande ska profilera sig, göra sig till ett varumärke, marknadsföra sig aggressivt, skapa nätverk och göra exceptionellt fina jobbansökningar.

- Ganska lite kan man sist och slutligen själv påverka processen, det har jag tänkt såhär efteråt.

"Vi vill ha dig"

När Ekman började söka jobb med högre växel i Sverige märkte hon att hon som arbetssökande bemöttes annorlunda än i Finland.

- Man fick respons på ett annat sätt. Jag märkte att finländska utbildningar uppskattas där, dessutom värdesätter de kunskaper i finska.

Ekmans titel i det nya jobbet är produktadministratör. Hon ska konkret jobba med produktdatabasen, marknadsföring och lite kundservice.

- Det är ett jobb som jag inte visste att fanns, säger Ekman.

Stockholm
Bild: EPA / Henrik Montgomery

När Ekman var på arbetsintervju kändes stället helt rätt och intervjun gick förunderligt enkelt att genomföra.

Hon blev tillfrågad om hur hon känner inför att flytta till Sverige, om hon verkligen är beredd att flytta till ett annat land.

- Jag fick övertyga dem om att jag är helt bekväm med saken, att jag verkligen är redo att flytta.

När Ekman för andra gången blev ombedd att komma på besök blev hon glad för hon tänkte att hon kommit vidare i ansökningsprocessen och att hon skulle intervjuas på nytt.

Men det fanns ingen rekryterare där utan hon blev informerad om att företaget ville ha henne. Sedan började de visa henne runt, berätta om företaget och tala lite om hennes uppgifter.

- Först på färjan hem sjönk det in att de verkligen hade valt mig. Nog var det lite så att benen vek sig.

Diskussion om artikeln