Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tre målvaktstränare analyserar målvaktssituationen – Koskinen eller Saros?

Från 2016
Uppdaterad 17.05.2016 12:12.
Fredrik Norrena, Jan Lundell och Kari Lehtonen.
Bildtext Fredrik Norrena, Jan Lundell och Kari Lehtonen.
Bild: All Over Press / Juha Tamminen, Yle / Tomi Hänninen, All Over Press / Juha Tamminen

Yle Sporten fick tag på målvaktstränarna Kari Lehtonen, Jan Lundell och Fredrik Norrena som analyserade målvaktssituationen i landslaget.

Inför den viktiga matchen mot Kanada på tisdagen har Mikko Koskinen spelat fyra VM-matcher och Juuse Saros två.

– Målvaktssituationen är bra. Båda målvakterna håller hög klass, konstaterade Jan Lundell som är målvaktstränare i HIFK sedan 2012.

Kari Lehtonen hade som målvaktstränare för HPK år 2012–2016 under tre säsonger en nära relation till Juuse Saros. Han vill därför gärna direkt understryka att han är partisk när han jämför Saros med Koskinen.

– Jag känner Juuse och kan ge fabriksgaranti på att han är i superform både mentalt och fysiskt. Med tanke på min relation tlll Juuse och hur bra jag känner honom tycker jag förstås att Juuse borde spela, sade Lehtonen, nu målvaktstränare i KooKoo.

Före sejouren i HPK var Lehtonen målvaktstränare i Ässät mellan 2008 och 2012. I Ässät jobbade Lehtonen med Jussi Rynnäs och Antti Raanta som båda lämnade Björneborgsklubben för spel i NHL. Eero Kilpeläinen övertygade stort i Ässät säsongen 2010–2011 och blev sommaren 2011 handplockad till Jokerit av Jarmo Kekäläinen.

Juuse Saros har hållit nollan mot Ungern och Slovakien i årets VM. Även om Lehtonen medger att Koskinen har spelat bra vill han lyfta fram Saros prestationer.

– USA är det enda tuffa lag som Finland har mött så här långt. Juuse har spelat bra i såväl träningsmatcherna som VM-matcherna, argumenterar Lehtonen.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Jalonen har en plan

Jan Lundell menar att landslagsledningen ofta har en tydlig plan. Lundell var målvakt i HIFK när Kari Jalonen var chefstränare för laget mellan 2008 och 2011.

– De har tänkt ut det här på förhand. Upplägget tyder helt klart på att Koskinen har en fördel. Annars hade Saros fått spela fler matcher.

Målvaktstränarna betonar att landslagsledningen ofta vet sådant som allmänheten inte känner till.

– I Finland vet man inte allt som händer i och runt laget. Landslagsledningen har tillgång till mycket sådan information som allmänheten inte känner till. Utifrån den informationen fattar de sina beslut, konstaterade Lehtonen.

Både Lundell och Norrena är övertygade om att landslagsledningen har gått in i turneringen med Koskinen som förstemålvakt och påpekar att det bör finnas starka orsaker för att göra drastiska förändringar. Speciellt om den uttalade förstemålvakten spelar bra.

– Det känns som att de har matchat Koskinen som etta eftersom han har spelat i fyra matcher. Att han dessutom spelade bra i träningsmatcherna tyder på att han är uttalad förstemålvakt, konstaterade Norrena.

Förtroendet är viktigt

Fredrik Norrena är målvaktstränare i TPS sedan säsongen 2014–2015 och har en lång spelarkarriär bakom sig.

– Alla vet att Koskinen är bra, alla vet att Saros är bra, alla vet att Bäckström är bra, menar Norrena.

Med fem VM-turneringar i bagaget vet Norrena att spelarna behöver känna förtroende och att börja laborera sent in i turneringen kan skapa problem. Även om Saros har spelat felfritt kommer också han förr eller senare att göra en sämre match.

– Hur tar Koskinen det om landslagsledningen väljer att matcha Saros mot Kanada, frågar Norrena.

Men hur går då det om Jalonen väljer att låta Koskinen spela mot Kanada och Koskinen misslyckas?

– Då tänker man, då tänker man.

– Sist och slutligen är det huvudtränaren som fattar besluten. Jag hoppas och vet att ledningen kan hantera situationen, konstaterade Norrena.

Diskussion om artikeln