Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Das ist Deutschland – språkkurs i tyska

Från 2016
Uppdaterad 18.05.2016 13:27.
Roman Schatz reser genom Tyskland i serien Das ist Deutschland

Das ist Deutschland är en serie för dig som vill lära dig tyska. I programmet reser redaktören Roman Schatz genom Tyskland och lär oss en hel del om den tyska kulturen och det tyska språket.

Guten Tag!

Tyska - Vetamix: Das ist Deutschland: Guten Tag! - Spela upp på Arenan

I första avsnittet av programmet Das ist Deutschland lär vi oss att hälsa och att presentera oss på flera olika sätt. I programmet besöker vi badstranden Timmendorfer Strand och Tysklands huvudstad Berlin. Vi får höra fakta om Tyskland och om huvudstaden Berlin.

Guten appetit!

Tyska - Vetamix: Das ist Deutschland: Guten appetit! - Spela upp på Arenan

I andra avsnittet av programmet Das ist Deutschland besöker vi Oktoberfest som firas i staden München. Oktoberfest som är en stor ölfestival och en av de största folkfesterna i hela världen. Vi får lära oss siffrorna 1-10 och uttrycken "Was kostet das?", "Prost!" "Zum Wohl", "Bedienung", "Ich möchte..." , "Guten Appetit", "Danke gleichfalls", "Schmeckt's", "Haben Sie...", "Die Rechnung, bitte" och "Stimmt so". I staden Koblenz träffar vi Herr Adolf Göhlen som berättar hur man tillverkar vin.

Darf ich vorstellen?

Tyska - Vetamix: Das ist Deutschland: Darf ich vorstellen? - Spela upp på Arenan

I tredje avsnittet av programmet Das ist Deutschland lär vi oss presentera oss själva och andra.
Man kan presentera sig själv på olika sätt t.ex. genom att säga "Ich heisse..." eller "Ich bin...". Om man presenterar någon annan kan man säga "Darf ich vorstellen, das ist meine Frau" eller "Das ist meine Frau". I programmet besöker vi badorten Timmendorfer och skidorten Garmisch-Partenkirchen. Vi lär oss också uttrycken "Gesundheit!", "Wie geht´s?", "Gute Besserung", "Alles Gute!", "Entschuldigung!" och "Tut mir leid!".

Zimmer frei!

Tyska - Vetamix: Das ist Deutschland: Zimmer frei! - Spela upp på Arenan

I fjärde avsnittet av programmet Das ist Deutschland lär vi oss att boka hotellrum på tyska.
När man bokar hotellrum kan man ställa frågan: "Haben Sie ein Zimmer?" eller "Haben Sie Platz für eine Nacht?". Alternativt kan man säga "Ich brauche ein Zimmer". Enkelrum heter "Einzelzimmer" och dubbelrum "Doppelzimmer" på tyska. I programmet besöker vi städerna Berlin, Dresden och Schwerin.

Unterwegs

Tyska - Vetamix: Das ist Deutschland: Unterwegs - Spela upp på Arenan

I femte avsnittet av programmet Das ist Deutschland lär vi oss att köpa tågbiljetter. I programmet lär vi oss att fråga efter trafikförbindelser. Vi bekantar oss också med landsvägstrafiken i Tyskland. Roman reser till München där han besöker världens största teknikmuseum Deutsches Museum och några andra av stadens sevärdheter.

Att göra inköp

Tyska - Vetamix: Das ist Deutschland: Att göra inköp - Spela upp på Arenan

I sjätte avsnittet av programmet Das ist Deutschland lär vi oss kommunicera med försäljare och göra inköp på tyska.
I butiker och på torg frågar försäljare oftast till att börja med: "Was darf's sein?", "Was kann ich für Sie tun?" eller "Wie kann ich Ihnen helfen?". Kunden svarar vanligen: "Ich suche...", "Ich brauche..." eller "Ich möchte...". "Bitte" och "Danke" är de två viktigaste orden i tyskan. När man gör inköp skall man använda dessa ord flitigt. I programmet besöker vi Kaufhaus des Westens i Berlin som är ett av världens största varuhus och dessutom bekantar vi oss med den tyska snabbmatskulturen.

Fråga om vägen

Tyska - Vetamix: Das ist Deutschland: Fråga om vägen - Spela upp på Arenan

I sjunde avsnittet av programmet Das ist Deutschland lär vi oss fråga om vägen och att visa vägen. Man kan fråga om vägen på flera olika sätt, t.ex.: "Ist das der Weg zu...?", "Wo ist...?" eller "Wie komme ich zu...?". För att kunna fråga om och visa vägen måste man ha lärt sig riktningarna (rechts, links, geradeaus, zurück). I programmet bekantar vi oss också med några av Dresdens sevärdheter.

Was sind Sie von Beruf?

Tyska - Vetamix: Das ist Deutschland: Was sind Sie von Beruf? - Spela upp på Arenan

Åttonde avsnittet av programmet Das ist Deutschland handlar om yrken."Was sind Sie von Beruf?" betyder "Vad har ni för yrke?". När man berättar om sitt yrke kan man börja meningen med "Ich arbeite...", "Ich bin..." eller "Meine Aufgabe ist...". I Tyskland är efternamnen ofta också yrkesnamn. I slutet av programmet besöker vi Neuschwansteins slott.

Klockslagen och veckodagarna

Tyska - Vetamix: Das ist Deutschland: Klockslagen och veckodagarna - Spela upp på Arenan

I nionde avsnittet av programmet Das ist Deutschland lär vi oss klockslagen och veckodagarna på tyska. Avsnittet heter "Wie viel Uhr ist es?" som betyder "Vad är klockan?". Roman gör en båtfärd längs Rhein-floden och träffar skönheten Loreley.

Att be om hjälp

Tyska - Vetamix: Das ist Deutschland: Att be om hjälp - Spela upp på Arenan

Det här avsnittet handlar om att hjälpa. I programmet lär vi oss både att be om hjälp och erbjuda hjälp. Vi bekantar oss också med Schäferhunden och Tysklands "officiella" färger.

Tala i telefon

Tyska - Vetamix: Das ist Deutschland: Tala i telefon - Spela upp på Arenan

I elfte avsnittet av programmet Das ist Deutschland lär vi oss att tala i telefonen på tyska. Vi lär oss ord och uttryck som är användbara när man talar i telefon. Vi bekantar oss också med räddningsarbetet i Alperna.

Frågeorden

Tyska - Vetamix: Das ist Deutschland: Frågeorden - Spela upp på Arenan

I det här avsnittet av programmet Das ist Deutschland bekantar vi oss med frågeorden. Vi lär oss både att ställa frågor och svara på frågor. Vi besöker huvudstaden Berlin och bekantar oss med stadens sevärdheter.