Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Jordgubbarna gillar vädret - tidig skörd att vänta

Från 2016
Jordgubbsodling i Pargas.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Vädret har varit gynnsamt för jordgubbsskörden de senaste veckorna. Fortsätter det så här hinner regionens jordgubbsodlare få sin första skörd i god tid till midsommaren.

Det varma vädret i början av maj fick fart på växterna, berättar jordgubbsodlare Elisif Vennelä.

- Den varma tiden var bra för jordgubbarna i och med att den var varm men ändå inte för lång, den satte i gång växtperioden, säger Vennelä.

Också den regniga helgen gjorde jordgubbarna gott. På Venneläs bärodling i Bjursäng, Pargas, är det jordgubbar av sorten Honey som har hunnit längst.

- Om vädret fortsätter som normalt vårväder skördar vi de första bären om ungefär tre veckor. Midsommarveckan borde vi ha full ruljans, berättar Vennelä.

Daggmask på grusväg.
Bildtext Regnet fick också fart på daggmaskarna. Den här baddaren på närmare 30 centimeter masade sig fram med en väldans fart nära Venneläs jordgubbsodlingar.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Men ännu finns det en riskfaktor som kan ställa till det för bärodlarna.

- Det är frosten som alla odlare är rädda för. Jordgubbsblommorna tål inte alls frostgrader, säger Vennelä.

Vennelä hoppas på varma dagar de kommande veckorna, men för varmt får det helst inte bli. Stiger temperaturen till långt över 20 grader riskerar bären bli brådmogna.

- Tjugo grader varmt och sol, det är det bästa, säger Vennelä.

Jordgubbsplanta.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Torsten Ekholm odlar jordgubbar i Tjuda, Kimito. Ekholm satsar på att kunna skörda tidigt och berättar att utvecklingen gått våldsamt snabbt i år: värmen satte fart på plantorna och regnet var välkommet.

Vinterns köldknäpp i kombination med att det fanns så lite snö har orsakat en del vinterskador och en del plantor strök med. Men de plantor som klarade sig har kommit bra i gång. I Tjuda blommar redan både tidiga och mellantidiga sorter.

Ekholm har vanligen kunnat skörda de tidigaste jordgubbarna ungefär en vecka före midsommar. Nu ser det ut som att bären kunde mogna redan en vecka tidigare, bara inte nattfrosten slår till.

Jordgubar.
Bild: YLE/Malin Karlberg

Också vid Tackork gård i Nagu blommar de tidigaste jordgubbsplantorna redan. Om vädret fortsätter vara gynnsamt finns det möjlighet till en tidig skörd, säger Margot Wikström, men påminner om att det är svårt att förutspå hur det ska gå. Mycket kan man råda bot på, men nattfrosten är ödesdiger för de jordgubbssorter som redan står i blom.

Vid Tackork gård är huvudbäret saskatoon som härstammar från Nordamerika. Saskotoonbuskarna går det ingen nöd på, berättar Wikström, de är tåliga. Saskatoonbären skördas vanligen i slutet av juli.

Diskussion om artikeln