Modersmjölk och Mats Sundin – lejonen har inte smittats av Sveriges nejsägarepidemi
Över 30 svenska spelare har tackat nej till VM-medverkan, medan Finland endast åkt på ett fåtal bakslag. Patriotism, geografi och kultspelare är några av orsakerna, och dessutom är landslaget helt enkelt ”inte så förbaskat stort” i Sverige.
Finland ångar på från seger till seger i ishockey-VM med NHL-profiler som Mikko Koivu, Aleksander Barkov, Jussi Jokinen, Mikael Granlund och Leo Komarov, och hör i dagsläget till de största guldfavoriterna.
Hos ett annat kroniskt topplag är situationen annorlunda. Sverige har fått över 30 ”nej tack” från spelare i både NHL, men även KHL och den schweiziska ligan, och finns klart bakom trion Ryssland, Kanada och Finland i rangordningen.
– Det är otroligt många NHL-spelare som tackat nej, det har nästan spridit sig som någon form av epidemi, säger TV4:s och C Mores Lena Sundqvist, som refererar VM i Sverige, till Yle Sporten.
– Det som jag ser som ett stort problem är att förutom NHL-stjärnorna även spelarna på nivån under dem tackat nej, de ledande europeiska spelarna. Nu blir det ju ett himla hopp ner till nästa skikt. Det är tråkigt.
– Det är lite lättare att tacka nej i Sverige än i Finland, fortsätter ex-målvakten Fredrik Norrena, som själv representerat Finland i fem VM-turneringar. Det finns på något sätt i modersmjölken att det hör till att ställa upp för lejonen.
”Landslaget är inte så förbaskat stort”
Sundqvist håller med. Även om hon betonar att alla inte ska dras över samma kam, att det verkligen finns spelare som på grund av skada inte kan delta, trodde och hoppades hon att fler skulle åka till Ryssland.
– Det finns kanske lite mera patriotism hos de finska spelarna, att man ställer upp för sitt landslag, vilket lite börjar suddas ut i Tre Kronor, anser Sundqvist.
– Man hör hela tiden spelarna säga att det är stort att dra på sig Tre Kronor-tröjan och att de verkligen vill göra det, men uppenbarligen är det ju inte så förbaskat stort eftersom de väljer att inte göra det.
Yle Sportens Christoffer Herberts säger sig vara förvirrad över att inte fler svenskar vill spela VM-hockey. Han lyfter fram TV-tittarsiffrorna som förutom i Finland även i Sverige är riktigt goda.
– Jag kan inte riktigt förstå varför man inte vill komma och spela när man vet att miljontals TV-tittare sitter hemma och hoppas att man ska göra mål för Tre Kronor, säger Herberts.
– Och jag tror det måste vara något med lagledningen, med Pär Mårts, med hur det svenska hockeyförbundet sköter A-landslaget. Annars tror jag inte det skulle bli såhär många nej tack.
Sverige saknar Mats Sundin
Herberts får medhåll av Norrena och Sundqvist. Pär Mårts gör sin sista turnering vid rodret och har inte längre samma dragningskraft bland NHL-proffsen. Däremot märks detta inte i Finland, där Kari Jalonen likaså kliver av efter VM.
En sak som skiljer länderna åt är den övriga ledarstaben. Hos Tre Kronor har den assisterande tränaren Peter Popovic vid sidan om Mårts i första hand skött kontakten till Nordamerika – hos lejonen är det GM Jere Lehtinen.
Fredrik Norrena hänvisar till en kolumn i Expressen av Magnus Nyström, som frågar sig vad situationen varit om till exempel Mats Sundin haft en aktivare roll.
– Sverige kanske borde få in en stark ledare som verkligen jobbar med landslaget under flera års tid. I Finland har man haft först Jari Kurri och nu Jere Lehtinen, och det är nog svårare att tacka nej till en sådan personlighet, en sådan kultspelare, än – utan att vara elak – till någon kontorist från det svenska hockeyförbundet, säger Norrena.
– På tal om Mats Sundin finns det också en annan sak som saknas, tillägger Lena Sundvist. När Sundin spelade var han en av de största inom svensk ishockey – och han ställde alltid upp. När Mats Sundin sagt ja tack till VM är det jäkligt svårt för andra att säga nej. Om de stora namnen säger ja, följer de andra efter.
”Mera ont i axeln i Moskva”
Höstens World Cup med hela NHL-eliten på plats har lyfts fram som en starkt bidragande orsak till VM-stjärnfallet i Tre Kronor. VM spelar en undanskymd roll – vilket även märks på följande svenska chefstränare Rikard Grönborg, säger Christoffer Herberts.
– Grönborg valde ju faktiskt själv att hoppa av VM-tåget med hänvisning till World Cup, eftersom det tar så mycket tid. Och det kanske inte ger helt rätt signaler att den kommande förbundskaptenen meddelar att ”nej, hinner inte, World Cup tar all tid”, menar Herberts.
– Och sen ser man också var VM går i år, bjuder Norrena på ännu ett skäl till det sviktande VM-intresset. Jag tror man har lite mer ont i axeln och ljumsken när det ligger i Moskva än om det skulle vara i Stockholm eller Berlin.
Lena Sundqvist, Fredrik Norrena och Christoffer Herberts diskuterar ishockey i Slaget efter tolv:
