Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Jamala hjälte på Krim – "Segern betyder rättvisa"

Från 2016
Uppdaterad 16.05.2016 17:19.
Strandpromenaden i Sevastopol
Bildtext Världens fokus riktas mot Krim efter Jamalas seger.
Bild: EPA / Zurab Kurtsikidze

För krimtataren Arzy betyder segern i Eurovisionen rättvisa och synlighet för hennes folk. För andra kan segern betyda att Eurovisionen nu är lika med politik. Ukrainaren Alex Chubuk vill helst bara påminna om att det bara handlar om en sångtävling.

Det finns inte mycket som så lätt blir politiserat som opolitiska evenemang. Eurovisionssegraren Jamala från Ukraina hade knappt hunnit dra efter andan för sitt segervrål innan sociala medier exploderade av rop om att tävlingen nu är lika med politik.

På Twitter verkade några tycka att sången är dålig och att Jamala endast vann på grund av det spända läget mellan Ryssland och Ukraina. Andra älskade sången och fann inget fel i textens budskap. De flesta verkade ändå gratulera Ukraina till segern.

When strangers are coming...
They come to your house,
They kill you all
and say,
We’re not guilty
not guilty.

― Inledningen av Jamalas sång 1944.

Själv är Jamala krimtatar och för hennes folk är både sången och segern viktig.

– Självklart såg jag på Eurovisionen, det finns inga ord för vad jag känner just nu, säger den 24 år gamla krimtataren Arzy Abdullah från Simferopol i Krim.

Krimtatarernas historia

Hon säger att Jamalas seger än en gång satte Krim på kartan. Den här gången fick världen lära sig om krimtatarernas historia, något som är väldigt viktigt för Arzy.

– Segern var inte endast Jamalas, för oss krimtatarer betyder detta rättvisa. Nu vet hela världen om den stora katastrofen som skedde 1944 då Stalin deporterade de flesta krimtatarer från vårt hemland.

Karta över Krim, Ukraina och Ryssland.
Bild: Google

Jamalas seger ingjuter också hopp på den omtvistade halvön.

– För inte så länge sedan gick jag och min mamma förbi parlamentet i Krim. Utanför hänger två flaggor, Rysslands och Krims. Då sade min mamma att i framtiden kommer det bara att hänga en flagga utanför byggnaden, nämligen krimtatarernas.

I och med segern är Arzy hoppfull om att hennes mors ord kommer att bli sanning.

– Jamalas seger betydde väldigt mycket för alla krimtatarer.

Vill inte prata om Ryssland

På vissa håll i Ryssland har Jamalas seger tagits emot med ilska. Exempelvis irriterade sångens politiska budskap Aleksej Pujskov, som leder utrikesutskottet i ryska duman. Han menar att Eurovisionen vid det här laget är en politisk tävling.

Arzy vill helst inte prata om Ryssland och läget i Krim just nu, utan refererar helst till historien. När vi frågar om krimtatareranas ställning efter den ryska annekteringen bryts samtalet.

Efter att Ryssland annekterade Krim 2014 har det krimtatariska parlamentet och den enda krimtatariska tv-kanalen tvingats flytta till Kiev.

Protestdemonstration mot Ryssland i London
Bildtext Den ryska annekteringen av Krim har väckt känslor världen över.
Bild: EPA / Will Oliver

Hoppet lever i Kiev

I Ukrainas huvudstad Kiev har Jamalas förstaplats också tagits emot med hurrarop. President Petro Porosjenko skrev på Twitter att hela Ukraina tackar Jamala för hennes seger.

Alex Chubuk är 19 år gammal. Han studerar själv i Schweiz men är hemma från Kiev. För tillfället besöker han sin familj i landet och säger att segern betyder mycket, inte bara för Krim utan också för det ukrainska folket.

– Det är bra att folk talar om vårt land igen, säger Alex.

Alex Chubuk
Bildtext Alex Chubuk är glad över att världens ögon än en gång riktas mot Ukraina.
Bild: Alex Chbuk

Han tycker att världen har glömt bort Ukraina under de dryga två år som gått sedan Majdanrevolutionen. I Östra Ukraina är proryska rebeller vid makten och människor mister fortfarande livet i stridigheter. Men då vi pratade med Alex för två år sedan var han orolig, nu är han hoppfull.

– Jag tror att saker och ting blir bättre och bättre. Jag är ganska säker på att inget hemskt kommer att hända oss nu och jag hoppas att krisen snart ska vara över, säger han.

Det viktigaste för Alex är att Ukrainarna känner sig säkrare i dag än vad de gjort tidigare.

”Ryssland och Ukraina är som bröder”

Samtidigt som många vill se Ukrainas seger i Eurovisionen som en symbolisk seger över Ryssland vill Alex inte att det här ska ses som något mer än en sångtävling som satte Ukraina på kartan igen.

– Det viktiga var inte att vinna över Ryssland. Själv pratar jag ryska, jag har flera ryska kompisar och jag känner att vi som land delar mycket med Ryssland. Det är inte folken som grälar, det är politikerna.

Enligt Alex syntes detta tydligt i poängräkningen där Ukraina gav 12 poäng till Ryssland och Ryssland svarade med att ge 10 poäng till Ukrainas bidrag. Den ryska eurovisionsartisten Sergej Lazarev har också öppet kritiserat den ryska annekteringen av Krim.

– Vi har väldigt mycket gemensamt med Ryssland. Vi delar samma kultur och många av oss pratar ryska. Vi är väldigt nära varandra på många plan, så vi borde inte slåss eller hata varandra. Vi är som bröder och det borde vi komma ihåg.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln