Ulf Modin är Ekenäsbornas egen filosof
Ulf Modin är född och uppvuxen i Sverige, men han har väldigt lite gott att säga om sitt gamla hemland. Som marxist har han känt sig udda, ensam och inte accepterad. I stället har han valt att bo i Finland och i DDR, så länge landet fanns.
- Ekenäsborna tar det på ett annat sätt. De tycker jag är lite udda men helt okej. Man får vara så i Finland, det får man däremot inte vara i Sverige.
Så säger 72-årige Ulf Modin, som titulerar sig erkänd filosof, tänkare, taistoit och marxist. Dessutom är han pensionerad översättare och författare. Han har bland annat skrivit en bok om DDR, Tankar kring landet som icke längre är.
Ulf bodde i Dresden i DDR mellan åren 1985 och 1990. Han flyttade till DDR eftersom han fick jobb som översättare på Verlag Zeit und Bild. Han trivdes rätt bra i den forna östtyska staten.
- Det var mycket som var bra där. Arbetskraften var ingen vara. Alla hade rätt till arbete, utbildning, fritid och pension. Men landet gick på knä. Planekonomin var förnuftig, men människorna var inte förnuftiga.
Under sina knappt fem år i DDR köpte och läste Ulf en massa böcker som nu fyller hans bokhyllor i Ekenäs. Men han var ganska ensam där. Han visste att allt han skrev för finska och svenska tidningar lästes och granskades och småningom skulle han kommit på kant med tyskarna. En tid efter att muren föll, valde Ulf Modin att lämna landet som småningom upplöstes.
Ensam och udda redan som ung
Ensamhet är något som många upplever som besvärande, något man inte vill uppleva. Men Ulf Modin trivs bra med sig själv. Han lever ensam, har aldrig varit gift eller fått några barn, men han har goda vänner, speciellt i Helsingfors. På senare tid har han börjat röra sig mera bland jämnåriga i Ekenäs, men han säger själv att hans vänner i Ekenäs är unga vuxna mellan 20 och 30 år.
Ulf Modin föddes i januari 1944 i ett arbetarhem i Stockholm. Pappan var måleriarbetare och mamman kallskänka.
- Min barndom var materiellt trygg, men känslomässigt otrygg. Min far förtjänade bra med pengar och vi hade en större lägenhet än andra arbetarfamiljer. Min mamma läste sagor och böcker var väldigt viktiga i vårt hem. Det spelade ingen roll vad vi läste, huvudsaken var att vi läste.
Så här långt låter allt väl, men Ulf berättar också om det hat- och kärleksförhållande som rådde mellan föräldrarna och som gjorde att barndomen kändes otrygg.
- Man visste aldrig på hurdant humör min far var och därför var jag känslomässigt alltid rädd. Han körde ut min sex år äldre bror när han var 18 år. De två hatade varandra.
Ulf Modin fick inte heller leka med de andra barnen i kvarteret. De ville inte ha honom med i sina lekar. Men Ulf vill inte prata om mobbning, som han kallar ett modeord. I stället försjönk han in i böckernas värld.
Det är först nu folk i Finland börjar inse att svenskarna är pucko.
Trots att Ulf växte upp i ett kommunistiskt arbetarhem fick han studera på universitet, något som inte var helt vanligt för arbetarbarn. Hans pappa hade helst sett att sönerna fortsatt i faderns fotspår, men Ulf läste samhällsvetenskapliga ämnen och brodern blev ingenjör. Idag har bröderna ingen kontakt med varandra.
- Min bror hatar mig för att jag blev radikal och marxist, säger Ulf.
Varför blev Ulf Modin marxist?
- Det hänger ihop med vad jag läste och vad min far tyckte. En finlandssvensk gymnasielärare hade dessutom stor inverkan på mig.
Ulf är glad över att han fick studera före den svenska skolreformen. Han beskyller Olof Palme för att ha sänkt svenskarnas bildningsnivå genom att sänka kraven på gymnasie- och högskoleutbildningen. Han går så långt att han säger att Sveriges skolor skapar idioter.
- När jag kom till Finland såg jag genast att utbildningen här är helt överlägsen den svenska. Det är först nu folk i Finland börjar inse att svenskarna är pucko.
Sverige och socialdemokraterna får många kängor under samtalets gång. Ulf säger att han aldrig blivit accepterad i sitt hemland, att man inte får vara politiskt annorlunda eller udda om man är svensk och född i Sverige.
Finlandsfrälst
Ulf Modin kom till Finland för första gången 1967. Han skulle skriva sin avhandling om finlandssvenskarna och Lapporörelsen. Han förälskade sig omgående i Finland.
- Då hade jag redan läst Runeberg, Topelius och Väinö Linna.
Ulf stannade till en början endast några månader, men han återkom till Finland i slutet av 1968. Det var mitt under ockupationen av Gamla studenthuset i Helsingfors. Ulf hamnade med egna ord mitt i smeten.
- Där förälskade jag mig i en finska, men tyvärr blev det en olycklig kärlek. Det här utlöste sedan min sinnessjukdom.
Ulf Modin insjuknade i bipolär sjukdom, det som tidigare kallades manodepressivitet. Han brukar tala om sinnessjukdom i stället för psykisk sjukdom. Orsaken är att han vill driva med borgerskapet som inte vill använda sig av den opolitiskt inkorrekta termen.
varje gång jag upptar mina studier i finska blossar sjukdomen upp.
Oberoende av ord, termer eller diagnos, Ulf har varit allvarligt sjuk. Han har vårdats på anstalt både i Finland och Sverige och han har fått terapi. I dag mår Ulf bra. Han äter mediciner och har lärt sig hantera sjukdomen.
- Men varje gång jag upptar mina studier i finska blossar sjukdomen upp. Det finska språket har en sådan kraft att det snurrar till. Man blir galen av att läsa finsk grammatik!
Det är svårt att veta om Ulf skämtar. Han verkar säga det på fullaste allvar, men samtidigt låter det lite konstigt av en man som har pratat hyfsad finska. Numera läser Ulf inte längre böcker på finska, men han förstår den e-post han får på finska. Och han får en hel del e-post av Karl Marx-sällskapet Och sms. Det piper då och då till i telefonen, en gammal Nokia.
Jag funderar på att fråga lite mera om den gamla kärleken, ungdomsförälskelsen, den finska flickan. Men Ulf föregår mig och min fråga.
- Jag vill inte tala om min olyckliga kärlek. Men den här olyckliga historien har följt mig hela livet. Jag har valt att leva ensam. Jag lever för boken och förändringen. Då har man inte tid att tänka på äktenskap och barn. Någon måste leva för de här värderingarna också.
Accepterad i Ekenäs
Ulf Modin har bott i Helsingfors i 15år. För några år sedan flyttade han till Ekenäs, som många upplever som småborgerligt och konservativt. Men Ulf trivs. Han säger att Ekenäsborna accepterar honom som den udda person han är. För några veckor sedan (maj 2016) fick han finländskt medborgarskap.
Under årens lopp har Ulf skrivit många artiklar till finlandssvenska tidningar. Han har också skrivit tre böcker. I dag skriver han inte längre så mycket, men han slukar fortsättningsvis böcker. På förmiddagarna läser han facklitteratur, på eftermiddagen läser han skönlitteratur.
- Jag är fortfarande klar i huvudet. Jag tänker mycket.
Ulfs liv har haft många inslag av lidande. Han säger att han är född i fel hem.
- Om man är intellektuell och föds i ett arbetarhem men gör en akademisk karriär, blir man aldrig riktigt accepterad av sina egna. De ser de borgerliga dragen som kommit fram i skolan. Men man blir inte heller accepterad av de borgerliga, som ser de proletära dragen.
Ulf har aldrig övervägt att överge marxismen. Han säger att marxismen är en fenomenal metod att analysera samhället och att en ny generation är på kommande. Ulf väntar på en ny revolution eller en omvälvning som är på gång i Finland.
- Då kan man ta itu med arbetslösheten, bildningen och inkomstklyftorna. Förutsättningarna att lösa allting blir bättre eftersom man kommer att eliminera finansborgerskapet. Det betyder inte att man skjuter dem utan man berövar dem deras möjlighet att härska.
Nya vänner
I Ekenäs känner Ulf sig bekväm. Han har på senare tid blivit bekant med nya Ekenäsbor, jämnåriga som brukar besöka Vänstugan. Vänstugan är en träffpunkt för ensamma, pensionerade eller arbetslösa. Här träffas man för att umgås och äta lunch för en billig peng. Dit går Ulf två gånger i veckan.
- Efter lunchen brukar vi sitta ett litet gäng och prata. Gänget som besöker Vänstugan är liksom jag lite udda. Vi sitter där och pratar skit. De kallar mig ”Filosofen”, säger Ulf och fnittrar glatt.
Du kan höra mera om Ulf Modin i Samtal om livet fredagen den 27 maj kl 11.03 och lördagen den 28 maj kl 20.03. Programmet finns också på Yle Arenan.
